TÜSAD AŞISIZ, BELGESİZ TÜRKİYE’YE GELEN TURİSTİN YARATTIĞI RİSKE DİKKAT ÇEKTİ
‘Yalnızca turistle temasta olanlar değil, herkes hızla aşılanmalı’
Solunum Derneği TÜSAD, kademeli normalleşme kararlarını değerlendirdi ve sonrasında yapılması gerekenlere dikkat çekti. TÜSAD, yaklaşan turizm sezonunda kontrolsüz turist girişinin büyük risk oluşturduğunu belirterek, yalnızca turizm çalışanlarının değil, risk altındaki tüm vatandaşların hızla aşılanması gerektiği uyarısını yaptı.
Türkiye 18 günlük tam kapanmanın ardından, 1 Haziran’a kadar sürecek kademeli normalleşme sürecinin içinde. Bu dönem için alınan tedbirleri değerlendiren Türkiye Solunun Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Türkiye’de kademeli normalleşme sürecinin yaklaşan turizm sezonuna göre planlandığına ve bu konudaki tüm düzenlemelerin titizlikle ele alınması gerektiğine dikkat çekti. TÜSAD, aşının hızla tüm vatandaşlara ulaştırılması gerektiğini vurguladı.
TURİSTTEN BELGE İSTENMEMESİ RİSK FAKTÖRÜ
TÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Turan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’ye sorgusuz sualsiz turist kabulünün büyük risk olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “Turizm çalışanlarının Mayıs sonuna kadar aşılanması planlanıyor. Ancak risk sadece çalışanlarla sınırlı değil. Türkiye’ye gelecek turistlerden aşı olduklarına dair belge istenmemesi ve ülkeye girişte belirli ülkeler dışında PCR negatifliği aranmayacak olması bizi endişelendiriyor. Bizim açımızdan cevap bekleyen iki soru var. Aşı olup olmadığı veya hastalık taşıyıp taşımadığı bilinmeyen turistlerle otelde veya turistik beldelerde iletişim kuran vatandaşlarımıza ne olacak? Türkiye’ye gelmeyi düşünen turistler, yine aşı veya hastalık durumu bilinmeyen diğer turistlerle aynı otelde kalmak veya havuz, restoran gibi ortak kullanım alanlarını paylaşmak isteyecek mi? Bu konular muhakkak aydınlatılmalı ve gerekli düzenlemeler hızlıca yapılmalı.”
RİSKLİ VATANDAŞLARIN AŞILAMASI HIZLANMALI
Turan ayrıca bu dönemde sadece turizm çalışanlarının değil, risk altındaki diğer vatandaşların da aşılanmasına hız verilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Şu an 55-64 yaş arası bireylerin, öğretmenlerin ve diğer riskli sektörlerde çalışan bireylerin çoğunluğu aşılanmadı. 50-54 yaş arasında olanlarla kronik hastalığı olan 50 yaş altı kişilerin aşılanmasına ise henüz başlanmadı. Solunum hekimleri olarak, kısıtlamaların daha az olduğu günlere dönmek için yetkilileri aşılamanın yaygınlaştırılması ve hızlandırılması için planlama yapmaya, vatandaşlarımızı da tüm kısıtlama ve kurallara harfiyen uymaya davet ediyoruz.”
“65 YAŞ KISITLAMASININ KALKMASI OLUMLU”
İki doz Covid-19 aşısı tamamlanan 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasını da değerlendiren Turan, kararın olumlu olduğunu belirleyerek, şunları söyledi: “Bu uygulama ile aşı olma konusunda teşvik edici bir adım atıldı. İki doz aşı olmuş 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın ek sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırılarak, bir nevi ödüllendirme yapıldı. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, 13 Nisan’da yaptığı açıklamada 65 yaş üstü yurttaşların yaklaşık dörtte üçünün aşılandığını söylemişti. Yani bu yaş grubunda hatırı sayılır oranda vatandaşımızın aşı olmadığını düşünürsek, bu tür bir aşıya teşvik uygulamasını olumlu buluyoruz.”