ABD’nin San Diego şehrinde Biyoteknoloji Sanayi Organizasyonu (BIO) tarafından düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı ve Fuarı’na katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, fuarda Türkiye’yi temsil eden firma ve araştırma kurumlarının yer aldığı standın açılışını yaptı.
‘Abdi İbrahim, Atabay, Bionorm, Deva, Genkord, İlko, İontek, Keymen, Matriks, Neutec, Nobel’ gibi Türkiye’den çeşitli firmalarının temsil edildiği standları gezen Yılmaz, daha sonra fuar alanında Kore ve Massachusetts’in de aralarında bulunduğu yabancı stantları ziyaret ederek, bilgi aldı.
Kalkınma Bakanı Yılmaz, ilaç sektöründe faaliyet gösteren yabancı firma temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından ‘Küresel Pazarlarda Yeni Fırsatlar’ forumu çerçevesinde düzenlenen ‘Türkiye’ konulu panelin açılış konuşmasını yaptı.
Yılmaz, Türkiye’nin vizyon 2023 hedeflerine ulaşmasında biyoteknolojinin ve ilaç sanayinin rolünün değerlendirildiği panelde konuşmasına, Türkiye’nin son 10 yılda gösterdiği ekonomik gelişmeye dikkati çekerek başladı. Ekonomik verilerden örnekler veren Yılmaz, ‘OECD’ye göre Türkiye ekonomisinin önümüzdeki beş yılda yüzde 4-5 oranında büyümesi beklenmektedir’ dedi.
Ülkenin 2001 yılında 31 milyar dolar olan ihracatının 2013’te 152 milyar dolara yükseldiğini anlatan Yılmaz, ‘Ülke olarak hedefimiz 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak. 2014-2018 dönemini kapsayan Onuncu Kalkınma Planımız 2023’teki bu hedefe ulaşılacak şekilde hazırlanmıştır’ diye konuştu.
Onuncu Kalkınma Planı ve buna bağlı hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için atılması gereken adımlar hakkında bilgi veren Yılmaz, ayrıca Türkiye’nin yaşam bilimleri alanındaki politika ve hedeflerine de değindi.
-‘İlaç sektörü rekabetçi bir güce kavuşmalı’-
Yılmaz, Türkiye’de sağlığın öncelikli sektörler arasında kabul edildiğini, bu kapsamda yapılan yatırımlar ve sağlık reformunun sonucunda 2002 yılında yüzde 39,5 olan sağlık hizmetlerindeki memnuniyet oranının 2012 yılında yüzde 75’e ulaştığını söyledi.
Yılmaz, ‘Sağlık reformuyla elde ettiğimiz başarıyı ilaç sektörüne de taşımak istiyoruz. İlaç sektöründe hedefimiz biyoteknolojik ürünlere dayalı bir üretimle katma değeri daha yüksek ilaç üreten ve ihracatta rekabetçi güce sahip bir sektör dönüşümüne imza atmak. Bu bağlamda Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı, Onuncu Kalkınma Planı’nın öncelikli reform alanlarından birini oluşturuyor’ ifadesini kullandı.
Küresel ekonomik krize rağmen Türkiye’nin araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) harcamalarının artarak devam ettiğini belirterek, 2000 yılından bu yana Ar-Ge harcamaları bağlamında OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin bu alana en fazla kaynak aktaran ülkelerden biri haline geldiğini söyledi.
BIO 2014 Uluslararası Konferansı ve Fuarı’na geniş bir heyetle katılan Yılmaz’a Amerika ziyaretinde, ilaç sektörü temsilcileri, ilgili kamu kurumları, araştırma kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler eşlik ediyor.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve beraberindeki heyetin, ziyaretin ikinci gününde ilaç sektöründe faaliyet gösteren uluslararası firmaların üst düzey temsilcileriyle görüşmeler yapması ve bazı üretim tesislerini ziyaret etmesi planlanıyor.
-‘Sektör için önemli bir fırsat’-
Biyoteknoloji alanında dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak nitelendirilen Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı ve Fuarı, bu alanda faaliyet gösteren binlerce kurum ve kuruluşu bir araya getirirken, sektörde yatırım bağlantıları kurmak açısından önemli fırsatlar sunuyor.
BIO Konferansı ve Fuarı’nın bu yılki konukları arasında eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Virgin Şirketler Grubu’nun Üst Yöneticisi (CEO) İngiliz işadamı Richard Branson da bulunuyor.
haberciniz