Türk Eczacıları Birliği ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Eczacılık Federasyonu Avrupa Bölgesel Konferansı, Ankara’da başladı. “Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Sunumu: Eczacılıkta Geleceğe Doğru Hamle” teması ile düzenlenen Konferans’ın açılış töreni, 23 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirildi.
Açılış törenine; Ak Parti Malatya Milletvekili Ecz. Öznur Çalık, Ak Parti Niğde Milletvekili Ecz. Selim Gültekin, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşçıer, 19. Dönem Sağlık Bakanı Ecz. Kazım Dinç, On Dokuz Mayıs Belediye Başkanı Ecz. Osman Topaloğlu, Türk Eczacıları Birliği Önceki Dönem Başkanı Ecz. Mehmet Domaç, 26. Dönem Çorum Milletvekili Ecz. Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Başkan Yardımcıları Dr. Ecz. Harun Kızılay ve Eray Kaplan, Daire Başkanları Uzm. Ecz. Fatma Bekar ve Uzm. Ecz. Mesil Aksoy, Şube Müdürleri, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uzm. Ecz. İrem Mühürcü, Kurum Eczacıları, Sosyal Güvenlik Kurumu Ankara İl Müdürü Tuncay Cevheroğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu Temsilcileri, Uluslararası Eczacılık Federasyonu Başkanı Ecz. Dominique Jordan, Uluslararası Eczacılık Federasyonu CEO’SU Catherine Duggan, FIP Üst Düzey Temsilcileri Ema Paulino, Ian Bates, Jacqueline Surugue, Eeva Teresalmi, Paul Sinclair, PGEU Başkanı Ecz. Michal Byliniak, EAFP Temsilcisi Kristien De Paepe, EFPIA Temsilcisi Virginia Acha, EAHP Temsilcisi Aida Batista, EU Patients Forum Temsilcisi Radu Ganescu, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyeleri, Bölge Eczacı Odası Başkan ve Yöneticileri, Birim Eczacı Kooperatiflerinin Başkan ve Yöneticileri, sendika, meslek örgütü, sivil toplum kuruluşlarından ve ilaç sanayisinden temsilciler katıldı.
Açılış töreninde konuşma gerçekleştiren Uluslararası Eczacılık Federasyonu Başkanı Ecz. Dominique Jordan; bilim, eğitim ve pratiği bir arada toplayan bir kuruluş olduklarını ve eczacılık pratiğini iyileştirmek yoluyla dünya sağlığını da iyileştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Konferans’ın yüzyıllar önce eczacılığın icra edildiği Anadolu topraklarında gerçekleştiriliyor olmasının önemine değinen Jordan konuşmasında, “Bu tarihsel toplantının kendi başkanlık sürecimde yapılıyor olmasını önemli buluyorum. Bu Konferans yoluyla bölgesel ve küresel katkıda bulunacağımıza inanıyorum” sözlerine yer verdi.
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, konuşmasına: “Uluslararası Eczacılık Federasyonu’nun tarihinde yaptığı ilk Avrupa Kongresi’ni Ankara’da gerçekleştirme fırsatı bulduk. Ankara’ya gelerek bu tarihi ana bizimle birlikte ortak olan herkese çok teşekkür ediyorum” sözleriyle başladı. Çolak, eczacıların herkes için sağlığın sağlanmasında çok önemli bir rol oynadığını söyleyerek: “Geçtiğimiz yıl, 25 Ekim 2018’de yayımlanan Astana Bildirgesi’nin bir sonucu olarak eczacılar, bu hedefin gerçekleşmesi için canla başla çalışmaya hazır. Kendisini yenilemeye, eğitim almaya ve vermeye, iş gücünü etkili ve verimli kullanmaya, teknolojiden faydalanmaya, koruyucu sağlığın daha güçlü bir parçası olmaya hazır. Konferansımız işte bu hazırlık sürecini pekiştirecek diye inanıyoruz” dedi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, yaptığı konuşmada sağlığın geliştirilmesi adına tüm paydaşların ortak çalışmalar yürütmesinin önemine değindi. Gürsöz, Uluslararası Eczacılık Federasyonu’nun eczacıların sağlık okur yazarlığına katkıda bulunan bir meslek grubu olarak konumlandırılmasına yaptığı vurguyu hatırlattı ve bu vurguyu önemsediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile birinci basamak sağlık hizmeti sunan sağlık kuruluşları arasına eczanelerin de eklenmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Gürsöz, Konferans’ın bu konuda yol haritası oluşturacağını dile getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu, Konferans’ın farklı paydaşları bir araya getirmesinin değerli olduğunu söyleyerek ulusal ve küresel ortaklıkların önemine vurgu yaptı. Dünya Sağlık Örgütü olarak din, dil, ırk, sosyo ekonomik ayrım yapmadan sağlığı iyileştirmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Ursu, sağlık alanında yaşanan ilerlemelerin ülkeler arasında eşit olmadığını hatırlattı. Ursu, sözlerini “Hep beraber çalışalım, sağlığı iyileştirelim” diyerek tamamladı.
Bir önceki Konferans’a ev sahipliği yapmış Ürdün Eczacıları Birliği’nin Başkanı Ecz. Zeid Kilani, yaptığı konuşmada: “Dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor ve gelişiyor. Bu durum bizim mesleğimiz için de geçerli. Bu noktada kendi rolümüzü güçlendirmeliyiz” sözlerine yer verdi. Konferans’ta işlenecek konu başlıklarının eczacılık mesleğine yapacağı katkıya değinen Kilani: “Mesleğimizin iyileşme ve ilerleme ihtiyacının farkındayız. Bu yüzden de tüm paydaşlarla ortak çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Kilani, Ankara Eylem Taahhüdü’nün imzalanmasını heyecanla beklediklerini ve bu taahhüdün birinci basamak sağlık hizmetlerinde eczacının rolünü güçlendireceğini ifade etti.
Uluslararası Eczacılık Federasyonu CEO’SU Catherine Duggan, yaptığı konuşmada eczacılık mesleğini ileriye taşımak ve Uluslararası Eczacılık Federasyonu vizyonunu hayata geçirmek için hamleler yaptıklarını söyledi. Uluslararası Eczacılık Federasyonu olarak bölgesel konferanslar yapmayı önemsediklerini ifade eden Duggan: “Bölgesel konferans yapmamızın iki önemli nedeni var. Bunlardan birisi her bölgenin farklı ihtiyaçlarının olması. Diğeri ise her bölgenin kendi şartlarından dersler çıkarmak” dedi.
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney, konuşmasında: “Konferans boyunca Avrupa’nın birçok ülkesinden meslektaşımız ile birlikte birinci basamak sağlık hizmeti sunumu içerisinde mesleğimizi nasıl geleceğe taşıyacağımızı konuşacağız. Eczacıların geleceğe doğru hamlesini hep birlikte konuşacağız. Mesleğimizin geleceği için unutulmaz bir imza atacağız” sözlerine yer verdi. Konferans sonunda Ankara Taahhüdü yayınlanacağını söyleyen Üney: “Konferans’ın geleceğe dair bir iz bırakmasını istiyoruz. Burada, sağlık alanındaki birçok paydaşımız mevcut. Bu Taahhüt, hem Konferansımızın değerini artıracak, hem de mesleğimiz adına yapılan bu güzel işlerin sıfır noktası olarak Ankara hep hatırlanacak.
Konferans’ta eczacılığı farklı yönleriyle ele alan kapsamlı bilimsel programın yanı sıra Türkiye’nin tarihi ve kültürel değerlerini anlatan sosyal programlara yer verildi.