Sağlık Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) aracılığıyla, kamu-özel ortaklığı kapsamında iş birliği modellerini de görüşmede ele aldıklarını aktaran Bakan Koca, şunları kaydetti:
“Kazakistan’ın ilaç, tıbbi cihaz gibi ihtiyaçlarını etkin maliyetle karşılamaya yönelik araçları USHAŞ tarafından geliştirebileceğimizi, sağlık mesleklerinde eğitim konularında ve özellikle sağlık turizmi alanlarında iş birliği faaliyetleri yürütebileceğimizi istişare ettik. Önümüzdeki yakın dönemde teknik heyet çalışmalarıyla Kazakistan ile hızlı ama emin adımlarla somut bir şekilde iş birliğimizi geliştirecek, kazan kazan ve karşılıklı fayda temelinde faaliyetler yürüteceğiz. Görüşmemizde, Dünya Sağlık Örgütü kapsamındaki iş birliğimiz de gündeme geldi. Eylül ayında gerçekleştirilecek DSÖ Avrupa Bölge Ofisi seçimlerinde Ülkemizin adayı Dr. Nedret Emiroğlu’na dost ve kardeş Kazakistan’ın desteğini almaktan memnuniyet duyacağımızı belirttik.”
Kazakistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Yelzhan Birtanov ise Türkiye’nin sağlık sistemi açısından çok tecrübelilere sahip olduğunu gördüklerini kaydederek, sağlık konusundaki ilişkilerin gerçekleştirilmesi için çalışmalara devam edileceğini açıkladı.
“Sağlıklı bireylerin oluşumu için planladığımız bir çalışma”
Konuşmaların ardından bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Koca, okullarda uygulanacak olan sağlık karnesine ilişkin soruya, “Koruyucu sağlığı son derece önemsiyoruz. Aşının bebeklik döneminde yüksek oranda yapıldığını biliyoruz. Okul çağı dönüşümde yer yer ilk aşının nasıl olsa yapıldığını, yeterince koruyabileceğiz noktasında bir yanlış kanaat var. Sağlıklı bireylerin oluşumu için taramaların daha sistematik yapılması için diş taraması, kalp taraması, göz taraması gibi aşı takviminin okul çağında yer aldığı bir karne oluşturmak istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte önümüzdeki dönemde devreye sokmayı planladığımız bir çalışma. Bakanlığın planladığı bir tarama şeklinde olacak” yanıtını verdi.