Ana Sayfa Tıp&Sağlık Uyku Şekli Kardiyovasküler Hastalık Riskini Yüzde 26 Oranında Artırabilir

Uyku Şekli Kardiyovasküler Hastalık Riskini Yüzde 26 Oranında Artırabilir

Avustralya ve Kanada’daki araştırmacıların düzensiz uyku düzenlerinin kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç gibi bazı kardiyovasküler hastalık türlerine yakalanma riskini yüzde 26 oranında artırdığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, 500 binden fazla İngiltere katılımcısının genetik, yaşam tarzı ve sağlık bilgilerinin bulunduğu devasa bir veri tabanı olan İngiltere Biyobankası çalışmasına katılan ve daha önce önemli kardiyovasküler şikayeti olmayan 40 ila 79 yaş arasındaki 72 bin 269 kişiye baktı.

Sleep regularity and major adverse cardiovascular events: a device-based prospective study in 72 269 UK adults

Tüm katılımcılar yedi gün boyunca bir aktivite takip cihazı taktı. Bu cihazlardan elde edilen veriler daha sonra yatma zamanı, uyanma saatleri, uyku süresi ve birinin gece boyunca kaç kez uyandığı değişkenliğine göre 0-100 arasında bir uyku düzenliliği endeksi (SRI) oluşturmak için kullanıldı. 87’nin üzerinde SRI’si olan kişilerin düzenli bir uyku düzenine sahip olduğu ve 72’nin altında puan alanların düzensiz uyuyanlar olduğu düşünüldü. İki puan arasındaki kişiler orta düzeyde düzensiz uyuyanlar olarak kabul edildi.

Düzenli, orta düzeyde düzensiz veya düzenli uyuyan olarak sınıflandırıldıktan sonra, katılımcılar sonraki sekiz yıl boyunca kalp krizi, kalp yetmezliği, felç ve kardiyovasküler kaynaklı ölüm olayları açısından izlendi.

A regular sleeping pattern could reduce your risk of major heart problems

Analiz sadece düzensiz uyuyanlar için yüzde 26’lık bir risk artışı belirlemekle kalmadı, aynı zamanda orta düzeyde düzensiz uyuyanların majör kardiyovasküler hastalık riskinin yüzde 8 arttığı gösterildi.

Araştırmacıları sonuçlarına götüren hesaplamalarda, sigara içme, ilaç kullanımı, kahve ve alkol alımı, ruh sağlığı sorunları, vardiyalı çalışma ve daha fazlası gibi kardiyovasküler sağlığı potansiyel olarak etkileyebilecek çok çeşitli faktörleri de dikkate aldı.

Araştırmacılar ayrıca uyku süresine ve bunun genel olarak önerilen sürelerle nasıl karşılaştırıldığına baktılar: 18 ila 64 yaş arasındaki kişiler için 7-9 saat ve 65 yaş üstü kişiler için 7-8 saat. İlginç bir şekilde, bu hedef uyku miktarına ulaşan ancak düzensiz uyku alışkanlıklarına sahip olanların bile artan sağlık risklerinden muzdarip olduğunu buldular. Yani yeterli uyku almak yeterli değildi asıl amacın günden güne çok fazla değişmeyen düzenli uyku periyotları elde etmekti.

Uyku düzenini iyileştirmeyi amaçlayan müdahalelerin kalp-damar sağlığını iyileştirip iyileştiremeyeceğini araştırmak için gelecekte daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.