“TÜM HASTALIKLARDA UYKU BOZUKLUKLARI DİKKATE ALINMALI”
İnsan hayatının yaklaşık üçte biri uykuda geçiyor. Bu uykunun kalitesi yaşamın tümünü, fiziksel ve psikolojik sağlığı doğrudan etkiliyor. Yaklaşık 100 yıldır bilim insanları uykuyu bugünkü bilimsel anlamında ele alırken, uykuyla ilgili meraksa insanlık tarihi kadar eskiye dayanıyor. Son yıllarda hızla değişen çalışma ve yaşam biçimleri, yeme içme alışkanlıkları, teknolojinin insan hayatındaki yeri ve öneminin artması, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar konusundaki farkındalık, uykuyu her zamankinden daha dikkatle incelenmesi gereken bir olgu haline getiriyor.
Türk Uyku Tıbbı Derneği’nin her yıl düzenleyerek, uyku ve uyku bozuklukları konusunda alandaki yeni araştırmaları, tanı ve tedavi yöntemlerini masaya yatırdığı Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi’nin 19’uncusu, 26-30 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. 5 gün sürecek, Türkiye ve dünyadan bilim insanlarının katılacağı kongrede uyku, bilimsel veriler ve deneyimler ışığında tüm yönleriyle mercek altına alınacak.
Türk Uyku Tıbbı Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fuat Özgen “Uyku bozuklukları gün içinde işlevsellikte bozulmaya, birçok fiziksel ve ruhsal hastalığın artışına veya tedavi süreçlerinin aksamasına yol açıyor. Nüfusumuzun yarısı bir uyku rahatsızlığından mustarip. Bu nedenle tıbbın her alanında uyku bozukluklarının da dikkate alınması ve değerlendirilmesi son derece önemli. Tüm ilgilileri, uyku konusundaki toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlamasını umut ettiğimiz kongremize bekliyoruz” diye konuştu.
100’E YAKIN UYKU BOZUKLUĞU KONUŞULACAK
19’uncu Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi’nde 100’ye yakın uyku bozukluğunun güncel tanı kriterleri, klinik özellikleri ve tedavi yöntemlerinin ele alınacağını belirten Özgen şunları söyledi:
“Uyku, insanın, yoksunluğu karşısında en dayanaksız olduğu, kaçınılmaz ve önlenemez biçimde yerine konması gereken bir durum. Beynin istirahat ettiği basit bir süreç değil; aktif, kompleks ve dinamik bir süreç. Gerçek işlevi hala bilinmemesine rağmen, yemek ve içmek gibi yaşam için gerekli fizyolojik bir ihtiyaç olduğu tartışılmaz. Uykunun beynin birçok kısmı tarafından kontrol edilen çeşitli uykuya dalış, hafif, derin ve rüya uykusu evreleri gece boyunca tekrar eder ve her evrenin farklı fonksiyonları vardır. Sağlıklı bir uyku ancak tüm bu evrelerin yeterli sürelerde görülmesiyle sağlanabilir.”
UYKU HAKKINDA HER ŞEY
Uyku laboratuvarlarıyla ilgili son gelişmeler, tekniker ve teknisyenlerin mesleki sorunlarının tartışılacağı 6’ncı Türk Uyku Tıbbı Teknisyenliği Kongresi’yle eşzamanlı düzenlenecek Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi bu yıl da ajandasındaki konularla dikkat çekiyor. Şişli Radisson Blu Otel’de düzenlenecek 19’uncu Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi’nin temel konuları arasında uykunun işlevleri, uykuda solunum ve hareket bozuklukları, çok uyuma ve uykusuzluk, havacılık tıbbında, çocuklarda, duygu durumdeğişimlerinde uyku bozuklukları, tanı ve tedavi yöntemleri ve akılcı ilaç kullanımı yer alıyor. Kongrede bilimsel programın yanı sıra, Polisomnografi (Uyku Testi), Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavi Kursu düzenlenecek; Uyku Tıbbı Yeterlilik Sınavı yapılacak. Kongreye nöroloji, göğüs hastalıkları, psikiyatri ve kulak-burun-boğaz anabilim dallarının uzman hekimleri, tekniker ve teknisyenlerinden oluşan yaklaşık 200 sağlık çalışanı katılacak. Bilim insanları uyku konusundaki bilgi, deneyim, uygulama ve araştırmalarıyla kongreye katkı sunacak.
UYKUSUZLUK KADER DEĞİL
Türk Uyku Tıbbı Derneği uzmanlarına göre Türkiye’de halkın yaklaşık yüzde 50’si uykusuzluktan yakınıyor ve bir uyku rahatsızlığından şikayetçi. Ülke nüfusunun yüzde 10’u ise kronik diye bilinen uzun süreli yaşamını ileri derecede etkileyen uykusuzluk sorunu yaşıyor. Uykusuzluk vakalarında her geçen yıl artış gözleniyor. Ancak son 20 yılda uyku tıbbı teknolojisindeki gelişmeler kalitesiz ve az uykunun kader olmadığını gösteriyor. Davranışsal, tıbbi, medikal tanı ve tedavi yöntemleriyle uykusuzluk sorununa çözüm bulmak mümkün.
UYKUDA SOLUNUM VE HAREKET BOZUKLUKLARI
Uykuda solunum bozuklukları da çocuklardan yaşlılara kadar toplumun büyük kesiminin yaşam kalitesini ileri derecede olumsuz etkiliyor. Uyku apnesinin genel nüfusta görülme oranı yüzde 3 ile 4 iken çalışan nüfusta bu oran daha yüksek. Uyku apnesi hipertansiyon, kalp krizi ve felç gibi birçok hastalıkta artışa neden olabiliyor. Günümüzde kamu ve özel hastanelerde sayıları hızla artan uyku laboratuvarlarında gerçekleştirilen polisomnografi çalışmalarıyla her yıl çok sayıda uyku bozukluğu olan hastaya tanı konulup gerekli müdahaleyle sağlıklı uykuya kavuşmalarına yardımcı olunuyor. Genel nüfusun yüzde 3’ünü ileri derecede olumsuz etkileyen huzursuz bacaklar sendromu, ritmik hareket bozuklukları, bacak krampları ve periyodik bacak hareketleri gibi uykuyla ilişkili kinetik bozukluklar da Türk Uyku Tıbbı Derneği’nin geleneksel kongresinde değerlendirilecek.
JET LAG, SHIFT LAG, VERTİGO…
Kongrenin önemli konu başlıklarından biri de Havacılık Tıbbında Uyku Bozuklukları olacak. Uçuş güvenliğini ve havacılık personelini ilgilendiren tıbbi konular düzenlenecek oturumda, ‘Havacılık Tıbbında Uyku Apnesi Sendromu’, ‘Havacılık Tıbbında Sirkadyen Ritm Bozuklukları’, ‘Havacılık Tıbbında İnsomni’ ve ‘Havacılık Tıbbında Gündüz Aşırı Uykululuk, Yorgunluk ve Sonuçları’ başlıklı bildirilerle tartışılacak.
ABD’DE UYKUSUZLUĞUN MALİYETİ MİLYONLARCA DOLAR
İnsomnianın yol açtığı veya artışına neden olduğu belirtiler arasında yaygın kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, gündüz uyku hali, hafıza sorunları, iş performansında düşüş, gerginlik, tepkisellik, dikkat eksikliği, sakarlık, konuşmada dil sürçmesi, baş ağrısı, gözlerde kızarıklık, ellerde titreme, şeker hastalığı riskinde artış, kan basıncında yükselme gibi sağlık sorunları yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl uykusuzluğa bağlı iş gücü kayıpları, kazalar ve tedavi amacıyla kullanılan ilaçların yıllık maliyeti milyar dolarlarla ifade ediliyor.