Göz enfeksiyonları, çirkin ve rahatsız edici olsa da nispeten küçük bir şikayet gibi görünebilir. Ancak aynı zamanda çok daha ciddi, hatta körlüğe ve ölüme neden olabilir.
Eye infections might seem like a minor complaint – but in some cases they can cause blindness and even death
Bakteri, kistik fibrozis, kronik akciğer rahatsızlıkları ve zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler için önemli bir risk oluşturduğu bilinen fırsatçı bir patojendir. Enfeksiyon muhtemelen göz kapaklarındaki mukozalardan akciğerlere doğru ilerliyor ve burada zatürreye ve septisemiye yol açarak birkaç gün içinde ölüme neden oluyor.
Bakteriler göz enfeksiyonlarının yüzde 70’inden sorumludur ve dünya çapında 6 milyondan fazla insan oküler enfeksiyon nedeniyle körlüğe veya orta derecede görme bozukluğuna sahiptir. Kontakt lens kullananlar daha yüksek risk altındadır.
Vücudumuzun gözleri zarardan korumak için elinden geleni yapmasına rağmen, potansiyel patojenlerin gözlere bulaşmasından kaynaklanabilecek çok sayıda yaygın göz enfeksiyonu vardır.
En yaygın göz enfeksiyonları
Konjonktivit
Gözün en dış katmanı olan sklera, maruz kalmanın en ağır yükünü taşır ve korunmasına yardımcı olmak için konjonktiva adı verilen ince, nemli bir zarla kaplıdır. Konjonktiva oldukça damarlıdır, bu da çok sayıda kan damarına sahip olduğu anlamına gelir. Mikroplar göze girdiğinde, konjonktivadaki kan damarlarının genişlemesine neden olan bir bağışıklık tepkisi oluşturan bu tabakadır. Bunun sonucunda konjonktivitin yaygın bir şekli olan “pembe göz” ortaya çıkar. Konjonktivite bakteriler, alerjenler veya virüsler neden olabilir ve genellikle kendi kendine iyileşir.
Blefarit
Blefarit, göz kapağının iltihaplanmasıdır ve genellikle her iki tarafı da etkiler. Kaşıntılı gözlere ve kepek benzeri pullara neden olabilir. Çoğunlukla Staphylococcus bakterilerinden veya göz kapaklarındaki bezlerin fonksiyon bozukluğundan kaynaklanır. Gözleri düzenli olarak temizleyerek tedavi edilebilir.
Arpacık
Arpacık (aynı zamanda hordeolum olarak da bilinir), üst veya alt göz kapağının ağrılı bir enfeksiyonudur. İç arpacık, göz kapağının içindeki yağ üreten bezin enfeksiyonundan kaynaklanırken, dış arpacık, kıl folikülünün enfeksiyonu nedeniyle kirpik dibinde gelişir. Her ikisine de bakteriler, tipik olarak Staphylococcus türünün S aureus formu neden olur.
Arpacıklar, ılık suya batırılmış temiz bir pazen etkilenen göze günde üç veya dört kez beş ila on dakika tutularak tedavi edilebilir. Arpacıkları patlatmaya çalışmayın; bu, enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.
Keratit
Keratit, gözün ışığın geçtiği şeffaf kısmı olan korneanın iltihaplanmasıdır. Kornea, gözün kire, mikroplara ve hastalıklara karşı ana bariyerinin bir parçasıdır. Şiddetli keratit ülserlere, gözde hasara ve hatta körlüğe neden olabilir.
En sık görülen tip bakteriyel keratittir; ancak buna beyin de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine göç edebilen ve enfeksiyona ve hatta ölüme neden olabilen amip de neden olabilir. Enfeksiyöz olmayan keratit en sık, özellikle uyurken kontakt lenslerin çok uzun süre kullanılmasından kaynaklanır. Bu durum korneada çiziklere, kuruluğa ve ağrıya neden olarak iltihaplanmalara neden olabilir.
Üveit
Üveit gözün orta tabakasının iltihaplanmasıdır. Nispeten nadir olmasına rağmen ciddi bir durumdur ve genellikle herpes simpleks, herpes zoster gibi viral enfeksiyonlar veya travmadan kaynaklanır. Enflamasyonun gözün neresinde olduğuna bağlı olarak semptomlar kızarıklık, ağrı ve uçuşmalardan bulanık görme ve kısmi körlüğe kadar herhangi bir şey olabilir.
Ekzojen endoftalmi
Bu, göz ameliyatı komplikasyonları, delici oküler travma (göze keskin bir cisimle bıçaklanma) veya göze yabancı cisimlerin neden olduğu nadir fakat ciddi bir enfeksiyondur. Yabancı cisimler kir ve tozdan, sondajdan çıkan metal parçaları, patlayıcılar veya tarım makinelerinden ve diğer birçok kaynaktan gelen toprak gibi küçük mermilere kadar her şey olabilir.
Dakriyosistit
Dakriyosistit, gözyaşının gözden buruna akmasını sağlayan nazolakrimal kesenin iltihaplanmasıdır. Bu durum akut, kronik veya doğumda edinilmiş olabilir. Çoğu vakaya Streptococcus pneumoniae ve Staphylococcus aureus bakterileri neden olur.
Bu durum esas olarak yeni doğanları ve 40 yaşın üzerindekileri etkiliyor. Vakaların yüzde yetmiş beşi kadındır ve en sık beyaz yetişkinlerde görülür. Gözyaşlarının durgunlaşmasına yol açarak mikropların üremesine zemin hazırlayabilir.
Temaslara dikkat edin
Doğru göz hijyeni tüm bu durumların riskini azaltır ve bu, kontakt lens kullanıcıları için daha da önemlidir.
Lenslerin uygun hijyenik temizliği çok önemlidir. Steril olmayan su, tükürük ve diğer sıvılar, potansiyel olarak tehlikeli mikropları, bakteriler için ideal bir üreme alanı oluşturan sıcak ve nemli bir ortam olan göze aktarabilir ve lokal enfeksiyona, körlüğe veya daha ciddi bir sistemik enfeksiyona veya ölüme yol açabilir. Gözlerdeki kalıcı ve ağrılı kızarıklık veya şişlikler, kayıtlı bir sağlık uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.