Ana Sayfa Tıp&Sağlık Vegan Beslenmenin Kalp Sağlığını 8 Haftada İyileştirdiği Ortaya Çıktı

Vegan Beslenmenin Kalp Sağlığını 8 Haftada İyileştirdiği Ortaya Çıktı

Yapılan araştırmada iki ay boyunca  vegan diyetine tabi tutulan ikizlerin insülininin daha düşük olduğu, kilolarının azaldığı, kalp hastalığı ve felçle ilişkili bir protein seviyesinin seviyelerinin düştüğü kanıtlandı. Bulgular, vegan beslenmenin sadece çevre için değil, insanlar için de yararlı olabileceğini gösteriyor.

Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical TwinsA Randomized Clinical Trial

Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, çalışmaları için genetik, yetiştirilme tarzı ve yaşam tarzı farklılıklarını kontrol etmek amacıyla 22 çift sağlıklı tek yumurta ikizi aldılar ve ikizleri iki gruba ayırdılar.

Her iki gruba da sebze, baklagiller, meyveler, tam tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar içeren sağlıklı beslenme sağlandı.

Tek fark, ikizlerden birinin aynı zamanda sağlıklı kabul edilen miktarda et tüketmesi, diğerinin ise tamamen bitki bazlı beslenmesiydi.

Denemenin ilk dört haftasında, her iki gruba da kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için özel olarak hazırlanmış yemekler verildi ve onlara hangi atıştırmalıkları yiyebilecekleri konusunda sıkı talimatlar verildi.

Bunlar arasında işlenmiş gıdalardan kaçınmak ve gıda gruplarının dengeli çeşitliliğini korumak yer alıyordu.

Deneyin ikinci bölümünde katılımcılar dört hafta daha alışveriş yaparak ve kendileri için yemek pişirerek diyete devam etmek zorunda kaldılar.

Her iki grup da kardiyovasküler sağlıklarını iyileştirirken, bitki bazlı diyet uygulayan ikizler en büyük gelişmeleri yaşadı.

Sadece açlık insülinini yüzde 20 düşürmekle kalmadılar, aynı zamanda düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-C) düzeylerini de düşürdüler.

Bu protein, yağ moleküllerini, özellikle de kolesterolü vücutta taşır ve bu da kardiyovasküler hastalık riskini artırır.

Twins Nutrition Study (TwiNS): Vegan vs. Omnivore (TwiNS)

Optimum LDL-C düzeyi 100 mg/DL’nin altındadır. Deney öncesi ortalama seviye hepçiller için 118,5 mg/dL iken bu oran 116,1’e düştü.Vegan grupta bu değer 110,7’den 95,5 mg/dL’ye çıktı.

Ekip, çalışmanın kalori alımını kontrol etmek için tasarlanmadığını, dolayısıyla LDL-C’deki düşüşün vegan diyeti uygulayanların kilo kaybı yaşamasına bağlanabileceğini açıklıyor.

Araştırmada B12 vitamininde de beklenen bir düşüş kaydedildi ancak araştırmacılar, bu düşüşün çok kısa bir süre olduğu için henüz anlamlı hale gelmediğini düşünüyor.

Kesinlikle bitki temelli beslenme, yanlış yapıldığında riskli olabilir çünkü B12 gibi bazı kritik besin maddelerini elde etmek zorlaşır.

Tam vegan olan kişiler genellikle bu etkiyi ortadan kaldırmak için takviye almaya teşvik edilir.

Araştırmada, bitki bazlı beslenmenin sağlığa faydalarının kanıtının giderek arttığını, bunlar arasında kilo kaybı, kan basıncının düşürülmesi ve farklı etnik gruplarda diyabet ve kalp sorunları riskinin azaltılması yer alıyor.

Kontrol grubunda sağlık belirteçlerinde artışlar görüldüğü ve daha fazla bitki bazlı gıdalara yönelmenin faydalı olacağı kaydedildi.

Araştırmacılar, Vegan beslenmenin, bağırsak bakterilerinin artmasını ve telomer kaybını azalttığı ve  vücuttaki yaşlanmayı yavaşlattığı belirtilerek, vegan olmayanların ise  diyetlerine daha fazla bitki bazlı gıda eklemeleri gerektiği belirtildi.

 

Vegan doktor Murat Kınıkoğlu ile vegan beslenme üzerine…