Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Venticab-Negatif Basınçlı Solunum Kabini

Venticab-Negatif Basınçlı Solunum Kabini

COVİD-19 HASTALARI ARTIK GÜVENLE SOLUNUM DESTEK TEDAVİSİ ALABİLECEKLER

COVID-19 Hastalarının güvenle solunum destek tedavisi alabilecekleri Negatif Basınçlı Solunum Kabini geliştirildi. Acıbadem Sağlık Grubu Ankara Hastanesinden Prof.Dr. Orhan ÇINAR ve 9 Eylül Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalından Doç.Dr.Başak Bayram tarafından başlatılan proje TMS Sağlık firmasından Tuncer Karadağ, Gökhun Özcan, Mehmet Aydıngün’ün de katıldığı geniş bir ekip tarafından gerçekleştirildi. TÜBİTAK desteği ile yaklaşık  bir yıl süren çalışmalar neticesinde geliştirilen kabine VENTİ-CAB ismi verildi.

Prof.Dr.Çınar ‘ Venti–Cab Negatif basınçlı solunum kabini COVID-19 ve benzeri aerosol salınımıyla hastalığı çevredekilere solunum yoluyla bulaştırma riski olan hastaları dış ortamdan izole etmek amacıyla geliştirildi. Covid-19 hastalarının yüksek basınçlı oksijen tedavilerinin negatif basınçlı izole odalarda yapılması gerekiyor ancak hastanelerimizde bu  odaların sayısı oldukça sınırlı. Normal odalarda bu işlemlerin yapılması da virüs bulaşı açısından oldukça riskli. Çıkış noktamız bu oldu. Bu hastaları kendi yataklarında izole edebilecek pratik bir çözüm üretmek istedik.’ dedi. 

Negatif Basınçlı Odalar Yetersiz, VENTI-CAB Çözüm Olabilir.

Prof.Dr. Çınar VENTICAB’in Covid-19 mücadelesinde sağlayacağı fayda konusunda ‘‘Özellikle akciğer tutulumu ile seyreden ve solunum yetmezliğine sebeb olan COVID-19 hastalığı tedavisinde, solunum desteği tedavinin temelini oluşturmaktadır. Hastalığın başlangıç evresinde ya da hafif olgularda nasal kanül ve maske yolu ile verilen oksijen tedavisi yeterli olurken, ileri olgularda hastaların solunum yetmezliği ilerlemektedir. Bu olgulara yapılan yüksek akımlı nazal oksijen, noninvaziv ventilasyon ve endotrakeal entübasyon gibi işlemler yüksek miktarda ‘aerosol yayan’ girişimlerdir ve bu nedenle sağlık çalışanlarına bulaş riskini artırmaktadır. COVID-19 hastalarına aerosol yayan işlemlerin güvenle yapılabilmesi için sağlık personelinin kişisel koruyucu ekipman (KKE) negatif basınçlı odalarda uygulanması önerilmektedir. Ancak ülkemizde çoğu hastanede negatif basınçlı oda sayıları yetersizdir. Bu noktada VENTİCAB ‘Negatif Basınçlı Solunum Kabini’ artan hasta sayısı da düşünüldüğünde pratik, ekonomik ve güvenli bir çözüm olarak pandemi mücadelesinde sağlık çalışanlarımızın korunmasına önemli katkı sunacaktır’ dedi.

Hasta ve çalışan güvenliği için tüm detaylar düşünüldü.

Cihazın özelliklerinden bahseden Prof.Dr.Çınar ‘Negatif basınç üretebilmek için batarya ile de çalışabilen 235 L/dk akış sağlayan sessiz bir motor ve 4 adet coronavirüs için de etkili olan P3 filtreler kullandık. Yaptığımız denemeler neticesinde hastaya güvenle müdahale etmemizi sağlayacak ancak hava çıkışını da engelleyecek 6 adet  kapaklı hasta müdahale portu yerleştirdik. Kablo ve hortum bağlantıları için de kabinin 3 tarafına silikon esnek malzeme ile kapatılmış güvenli küçük portlar yerleştirdik.’ dedi.

VENTI-CAB sedye ya da yatak üzerine kolaylıkla monte edilebiliyor. Filtre ve fan sistemi ile kabin içi havayı sürekli olarak temizliyor. Fan motorunun batarya ile çalışabilme özelliği cihazın hastane içi  transferlerde de izolasyonunun sağlanması amacıyla kullanılabilmesini mümkün kılıyor.  Bu sayede yüksek akım ve/veya basınçlı oksijen tedavileri, nebül tedavileri, entübasyon gibi aerosol açısından yüksek riskli işlemler Venti-Cab sayesinde güvenle gerçekleştiriliyor.  Geniş, şeffaf yapısı ile hastaların güvenle ve konforlu bir şekilde takibine olanak sağlıyor. Kabin içerisinde hastaların  Covid-19 tedavisi için gerekli olan yüzüstü pozisyonda güvenle takibi yapılabiliyor.

Venti-Cab Geliştiricilerinden Tuncer Karadağ Covid-19 Nedeniyle Hayatını Kaybetti

Prof.Dr.Çınar ‘Projeye birlikte başladığımız ve cihazın geliştirilmesine önemli katkılar sunan arkadaşımız Tuncer Karadağ’ı maalesef Covid-19 nedeniyle kaybettik. O nedenle cihazın bugün üretilmeye başlanmış olması, hastaların tedavisinde kullanılacak olması bizler için çok daha anlamlı. Kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz.’ dedi.

Üretime Başlandı

Tesisleri Ankara’da bulunan TMS Sağlık firması tarafından VENTICAB Solunum Kabininin üretimlerine başlandı. Öncelikli olarak yurtiçi ihtiyacın karşılanmasının hedeflendiği ürün ilerleyen dönemlerde yakın bölgeye de ihracatının yapılması hedeflendiği bildirildi.

VENTICAB ile sağlık çalışanlarının enfekte olmasının önüne geçilecek.

Birçok ülkede COVİD-19 salgını boyunca sağlık personelinin önemli bir kısmı enfekte oldu  ve bu nedenle ihtiyaç duyulan işgücüne erişimde zorluklar yaşandı. Sağlık çalışanları aşılanmış olsalar bile aşının mutasyonlu virüslere karşı etkinliği net değildir. Aşıya rağmen enfekte olan sağlık çalışanları olduğu bilinmektedir. Bu nedenle koruyucu tedbirlerin aynı hassasiyetle devam ettirilmesi önem taşımaktadır. Venti-Can sağlık personelinin enfeksiyon oranlarında azalma sağlayarak etkin iş gücünün devamlılığına olumlu katkılar sağlaması bekleniyor.