Viruse meydan okuma testi, aşılanmış kişilere düşük doz virus verilerek yapılan bir testdir. Bu testten sonra aşının gerçek koruyuculuğu, aşının kişiyi korusa bile ne kadar süre virus taşıyıcısı olarak kalmaya devam edeceği, aşı sonrası virusle karşılaşanlarda yan etkileri gösterecek tek yöntemdir. Ancak bu yöntem riskleri nedeniyle tartışılmaktadır.
DSÖ 28-30 yas arasında sağlıklı bireylerin COVID’den ölme olasılığının 1/100.000 olduğunu, deneyde verilecek virus miktarının çok düşük tutulması halinde bu olasılığın milyonda bire düşeceğini, aşılama sonrası ise ölüm olgusunun hiç olmayacağını hesaplayarak gönüllülerde bu testi yapmayı tartışmaktadır. DSÖ 150 kişilik böyle bir testin 12 aylık bir faz 3 çalışmadan daha değerli bilgi verebileceğini düşünmektedir.
İşte bu noktada bu test olmadan günümüzde bir aşının diğerinden daha iyi olduğunu söylemek imkansızdır. Yani çoğunluğu sağlık personeli üzerinde yapılan bir faz III çalışma ile çoğunluğu sağlık dışı kişilerde yapılan iki araştırmayı etkinlik açısından karşılaştırmak dogru değildir. Bu test sonucları belli olmadan yapılacak en doğru aşı seçimi ise etkinlik verileri üzerinden değil, güvenlik verileri üzerinden olmalıdır. Bu nedenle ülkemizin aşı tercihinin doğru olduğuna inanıyorum.
Prof Dr Ercüment Ovalı – LinkedIn