Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca ilaç şirketinin ortak geliştirdiği Covid-19 aşısının, koronavirüsün yeni varyantlarının ortaya çıktığı ülkelerde de kullanılması tavsiyesinde bulundu.
WHO, yeni varyantlara karşı daha az etkili olsa da AstraZeneca aşısının kullanılmasını önerdi ve aşının 65 yaş üzeri kişilerde de kullanılabileceğini kaydetti.
Ayrıca, İngiltere’de olduğu gibi, iki aşı dozu arasındaki sürenin uzatılmasının aşıyı daha etkili hale getirdiği belirtildi.
WHO’nun aşı danışma kurulu (SAGE), aşı denemelerinde elde edilen verileri inceledi.
İlk belirlemelere göre AstraZeneca aşısının genel etkinlik oranı yüzde 63 olarak açıklandı.
BBC: Ancak Güney Afrika’daki denemeler, hafif ve orta şiddetli Covid-19 hastalığına karşı aşının “minimum koruma” sağladığını gösterdi.
Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni koronavirüs varyantının, aşı veya önceden enfeksiyon olma sonucu kazanılan bağışıklığı aşabildiği görüldü.
Oxford Üniversitesi bilim insanları ise aşının ağır Covid vakalarını ve hastanede tedavi olma ihtimalini ortadan kaldıracağına inanıyor.
SAGE başkanı Dr. Alejandro Cravioto, “yeni varyantların dolaştığı ülkelerde bile aşının kullanımı tavsiyesinde bulunmamak için hiçbir neden olmadığını” söyledi.
Güney Afrika, aldığı Oxford-AstraZeneca aşılarını satabileceğini açıkladı
Güney Afrika Sağlık Bakanı, Oxford-AstraZeneca aşısının ülkedeki yeni koronavirüs varyantına karşı “minimum etki” gösterdiğini ortaya koyan araştırmanın ardından, ellerindeki 1,5 milyon doz kadar aşıyı satmayı veya takas etmeyi düşündüklerini açıkladı.
Sağlık çalışanlarına bu aşının uygulanması planlanıyordu ancak Oxford-AstraZeneca aşısının ülkedeki yeni koronavirüs varyantına karşı gençler üzerinde “minimum” etki gösterdiğini ortaya koyan küçük çaplı bir araştırmanın ardından plan rafa kaldırıldı.
AstraZenca aşısı yerine Johnson & Johnson şirketinin ürettiği tek dozluk Janssen aşısının kullanılması planlanıyor.
Güney Afrika’nın elinde 1,5 milyon doz AstraZeneca aşısı bulunuyor.