W- World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Kalender’den World Medicine’nın başarıları ve vizyonu özelinde görüşlerini aldık;
Ülkemiz için çok önemli başarılarınızı ifade etmiştiniz; “Türkiye’de ilaç ihracatında daima birinciliğe, dünyada faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde ise ilk 20 ilaç üreticisinden biri olmaya oynuyoruz” Rotanızdaki güncel durumunuzu ve yeni hedeflerinizi alabilir miyiz?
World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Kalender– Paylaştığınız hedeflerimiz hala geçerliliğini koruyor. Yatırımlarımızı, iş stratejilerimizi ve gelecekteki hedeflerimizi, Türkiye’ye en fazla katkıyı sağlayan ilaç şirketi olma vizyonumuz doğrultusunda şekillendiriyoruz.
Şu an Asya, Afrika, Avrupa, Latin Amerika gibi farklı kıtalarda 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz ülke sayımızı her geçen yıl artırmak için girişimlerimiz sürüyor. Yeni hedef pazarımız Avrupa. Hedeflerimiz doğrultusunda birçok ülkede ruhsatlandırma süreçlerine başladık ve mevcut satış yaptığımız ülkelerdeki faaliyetlerimizi hızlandırdık diyebilirim.
W- İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından gerçekleştirilen İhracatın Yıldızları Ödüllerinde “İlaç İhracatı Şampiyonu” unvanınızı korudunuz. İhracat başarınızı daha net görebilmek adına rakamsal boyutunu ve satışlarınızdaki ihracatın pay oranınızı aktarır mısınız?
R.K.- İKMİB tarafından ödüle layık görülmek bizim için büyük bir anlam taşıyor. Başarımızın tesadüf olmadığını, üst üste ihracat alanında ödüller kazanmamızdan da anlayabiliyoruz. Yıllar önce kendimize şampiyonluk hedefi koyduk ve tüm yatırımlarımızı bu doğrultuda planladık. Başarımızı sürdürülebilir kılmak için belirlediğimiz stratejiler doğrultusunda hareket ediyoruz. Bu kapsamda, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde ilk 20 ilaç üreticisi arasında yer almayı ve global pazar payımızı artırmayı öncelikli hedeflerimiz arasında görüyoruz. 2023 yılı içinde gerçekleştirdiğimiz üretimin yüzde 70’ini ihraç ederken, yüzde 30’unu ise Türkiye pazarına sunduk. Ana amacımız; az önce de paylaştığım üzere Türkiye’den dünyaya ilaç köprüsü kurmak ve ülkemizi ilaç üretim merkezi haline getirmek. Dolayısıyla bu ödüller de uzun yolculuğumuzda bize motivasyon sağlıyor.
W- CPHI ve benzeri ilaç fuarlarında yer almaktasınız, bu organizasyonların önemini nasıl görmeliyiz? Organizasyonları nasıl değerlendirmektesiniz?
R.K.- CPHI, ilaç sektörünün dünyadaki en büyük buluşmalarının başında geliyor. Sektörün en büyük oyuncularının yer aldığı bu organizasyonda var olmak gelecek hedeflerimiz için çok kıymetli. İhracat kanatlarımızı Avrupa’ya doğru genişletirken ihracat kapasitemizden, teknolojik alt yapımızdan, yatırımlarımızdan ve sürdürülebilir üretim anlayışımızdan ziyaretçilerimize bahsedip, ilişki geliştirmek için CPHI’yı önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda da aynı anlayışla bu ve benzeri fuarlarda yerimizi alacağız.
W- Türkiye’nin ISO 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde bu yılda yükselerek yer aldınız. Bu istikrarlı başarınızın hikâyesini paylaşır mısınız?
R.K.- Türkiye’nin ilaç ihracatı şampiyonu olarak, ISO 500 listesinde bu yıl 33 basamak birden yükselerek 378. sırada yerimizi aldık. İstikrarlı büyüme başarımızın altında birkaç temel unsur yatıyor. Bunlardan biri inovasyon ve Ar-Ge alanındaki yatırımlarımız. Ar-Ge ve inovasyon alanındaki çalışmalarımız ilaç pazarında bize önemli bir rekabet avantajı sağlıyor. Bunun dışında yeni pazarlara giriş stratejilerimiz üzerinde hassasiyetle çalışıyor, yerel ihtiyaçlara uygun çözümler sunuyor ve böylelikle globaldeki gücümüzü ve başarımızı da artırıyoruz.
Elbette bu noktada nitelikli ekip ve sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik alanında yaptığımız çalışmalar da ISO 500 başta olmak üzere birçok listede başarıyla temsil edilmemizle sonuçlanıyor.
W- WMARGE Merkeziniz ile gelen bir başka başarınız; AR-GE çalışmalarında yürüttüğünüz 560 AR-GE projesi ile Türkiye genelinde tüm sektörler arasında ikinci sırada yer aldınız. AR-GE’nin ülkemiz için önemini ve projelerinizden beklentilerinizi alabilir miyiz?
R.K.- Bizim için AR-GE’ye yatırım hem ülkemiz hem de sağlık sektörünün gelişimine katkıda bulunması açısından oldukça kritik. Biz Ar-Ge’ye yatırımı ülkeye yatırım olarak görüyoruz. Bugün Ar-Ge merkezimizde sağlık dolu bir gelecek için ulaşılması zor ve önemli ürünleri en yeni teknolojileri kullanarak üretiyoruz. Gelişmiş cihazlarla donattığımız WMARGE Merkezimiz 2015 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından akredite edilerek Ar-Ge Merkezi Belgesi’nin sahibi oldu. 500’den fazla farmakolojik ürünü içeren geniş portföyümüzün tamamı Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımların sonucunda gerçekleşti. Bu kapsamda her yıl ciromuzun yüzde 5’ini AR-GE’ye ayırıyoruz.
Uzman kadromuzun geliştirdiği birçok WMARGE projesi devlet fonları ve bilimsel fonlar TÜBİTAK tarafından desteklendi. WMARGE merkezi olarak biyobenzer ve biyoüstün ilaçlar, gen terapisi ile nörolojik rahatsızlıkların tedavi edilmesi, ilaç yeniden konumlandırma, nano-teknolojik yöntemlerle üretilen transdermal bantların geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, inhaler ürünleri için etkin maddelerin emilim ve dağılımının arttırılmasına yönelik uluslararası iş birliklerinin başlatılması, Horizon Avrupa Proje çağrıları araştırma-geliştirme odağına aldığımız başlıca konular arasında bulunuyor.
Türkiye’de ilaç AR-GE’si ile ilgili faaliyetlerinin derinleştirilmesi ve buna uygun bir ortamın yaratılması amacıyla WMINOLAB İnovasyon Laboratuvarı’nı hayata geçirdik. Global bazda ilaç otoritelerinin talep ettiği analizleri kolaylıkla yaparak ilaç kalitesinin artması ve dışa bağımlı olmadan, her türlü araştırma ve geliştirme faaliyetini gerçekleştirmek için kurduğumuz laboratuvarımız bugün sadece bizim değil Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltarak kendi ilaçlarını üretebilmesi için de çok önemli bir konumda.
W- WMINOLAB İnovasyon Laboratuvarınızı biraz daha açabilir miyiz?
R.K.- Bir önceki soruda da bahsettiğim gibi WMINOLAB İnovasyon Laboratuvarımız sayesinde hem yerli hem de global düzeyde rekabet gücümüzü artırıyoruz. WMINOLAB İnovasyon Laboratuvarımızda ileri düzey analitik çalışmalar gerektiren talepler doğrultusunda LC-MS/MS, GC-MS, ICP-MS ve LC/Q-TOF gibi ileri teknoloji cihazlarımız bulunuyor.
Teknik yeterliliğin bir göstergesi olarak da hem ulusal hem de uluslararası güvenilirliğimizi belgelemek için ISO17025 (Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yetkinliği İçin Genel Gereklilikler) sertifikamızı aldık. Bu sertifikayı almamızla Türkiye’de Extractable&Leachable ve Nitrozamin analizlerinde ilk akredite laboratuvar unvanına sahip olduk. Bu alanda Türkiye’de tek, dünyada ise sınırlı sayıda bulunan laboratuvar arasında yer alıyoruz. Önemli akreditasyonlarımız sayesinde dünya çapındaki ilaç otoritelerinin talep ettiği analizleri, yurtiçinde gerçekleştirebiliyor, global laboratuvarlara başvurmak zorunda kalmıyoruz. Biz de WMINOLAB İnovasyon Laboratuvarı sayesinde ilaç analizinde dışa bağımlılığı azaltma hem de ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlama hedeflerimizi bir adım daha ileriye taşıyoruz.
W- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin ve Doğu Avrupa’nın en büyük ilaç üretim tesislerinden birini faaliyete geçirdiniz. Kapasiteniz hakkında bilgi paylaşırken yeni yatırım planlarınız da var mıdır öğrenebilir miyiz?
R.K.- İstanbul üretim tesisimizde zaten yılda 60 milyon kutudan fazla ilaç üretimi yapmaktaydık. 2022 yılında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin en büyük ilaç üretim tesislerinden birini faaliyete geçirdik.
Şu anda; İstanbul üretim tesisimizde yıllık 60 milyon, Çerkezköy tesisimizde ise yıllık 1.3 milyar kutu ilaç üretiyoruz. Ayrıca World Medicine şirketler grubu çatısı hizmet veren boş ampul ve flakon üretimi tesisimiz de bulunuyor. Yurt içi üretim tesislerimizin yanı sıra yurt dışı üretim tesislerimizin de katkılarıyla yıllık 1.5 milyar kutunun üzerinde bir üretim kapasitemiz var.
W- Yurt dışı yatırımlarınız olduğunu biliyoruz, yatırımlarınızdaki son durumu ve yakın gelecek planlarınız nelerdir?
devam edecek…