Ana Sayfa Tıp&Sağlık “Yaklaşık 9 milyon kişi E-Nabız kullanıyor”

“Yaklaşık 9 milyon kişi E-Nabız kullanıyor”

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Yönetimi Kulübü tarafından düzenlenen konferansa katılan Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, ülkemizde yaklaşık dokuz milyon kişinin yerli imkanlarla geliştirilen kişisel sağlık kaydı uygulaması E-Nabız’ı kullandığını söyledi.

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Yönetimi Kulübü (MEDSAY) tarafından ‘Sağlık Yöneticileri Günü’ kapsamında konferans düzenlendi. 2 ayrı oturumun yapıldığı konferansta sağlıkta inovasyon, sağlık hizmetleri ve hastane işletmeciliği sorunları tüm yönleri ile tartışıldı. Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yeter Demir Uslu’nun açış konuşmasını yaptığı konferansın ilk oturumunda Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ve Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş Araştırma Müdürü Yunus Kaya tecrübelerini aktardı. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansın ikinci oturumunda ise mezun öğrenciler sektördeki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

“SAĞLIKTA EN ÖNEMLİ UNSUR NİTELİKLİ ÇALIŞANDIR”

Konuşmasında ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hayata geçtiği 2003 yılından bu yana Türkiye’nin temel sağlık göstergelerinin önemli ölçüde iyileştiğine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Birinci, sağlıkta en önemli unsurun nitelikli sağlık çalışanı olduğunu söyledi. Türkiye’nin uyguladığı sağlık politikalarıyla DSÖ tarafından da örnek gösterildiğini kaydeden Birinci şöyle devam etti: “Türkiye en az maliyetle yüksek hasta memnuniyetini gerçekleştiren yegâne ülkedir. Bundan 16 yıl önce 48 olan hastane yaş ortalamamızı 13’e düşürerek 1156 olan hastane sayımızı da 1518’e çıkarttık. 2002 yılında toplam sağlık personeli yaklaşık 370 bin iken 2017 yılında 920 bin civarında sağlık personeliyle ülkemizin tüm sağlık operasyonlarını kesintisiz gerçekleştirir hale geldik. Bugün acil hizmetler konusunda dünyanın gelişmiş ülkelerine bile örnek teşkil edebilecek organizasyon yapısına sahibiz.”

“BENZERLERİ ARASINDA E-NABIZ EN İYİSİ”

Türkiye’nin sağlık dönüşümünde temel araçlarından birinin sağlık bilişimi olduğuna dikkat çeken Birinci, yerli imkanlarla geliştirilen kişisel sağlık kaydı uygulaması E-Nabız’ı bugün yaklaşık 9 milyon kişinin kullandığını belirtti. Teknolojinin gelişmesiyle oluşan bilgi birikimi ve güçlü teknolojik hizmet altyapılarının insana değer veren hizmet anlayışlarını geliştirdiğini belirten Birinci şöyle dedi: “Dünyanın en güçlü merkezi teleradyoloji ağını ülkemizde doktorlarımızın hizmetine sunduk. Bunun yanı sıra karar destek sistemleri, mekansal iş zekâsı, kurumlar arası gelişmiş entegre uygulamalarla sağlık hizmetini doğrudan sağlık bilişimi ile yönetebilir hale geldik. Sağlık Bakanlığı olarak tüm hastanelerimizde dijital altyapının oluşturulması ve vatandaşlarımıza hak ettikleri hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti teminini amaçlıyoruz. Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen kişisel sağlık kaydı uygulaması E-Nabız’ı bugün yaklaşık 9 milyon kişi kullanmaktadır. Kullanıcı sayısı ve kapsamıyla E-Nabız dünyadaki benzerleri arasında en iyi uygulama olarak dikkat çekiyor.”