Araştırma, yalnızlığın ve sosyal izolasyonun vücutta iltihaplanma, kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet ve diğer hastalıklarla ilişkili proteinlerde artışa neden olduğunu buldu.
Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan makaleye göre, verileri incelenen 42.000 yetişkin içinde sosyal açıdan izole yaşadıklarını bildiren yüzde 9,3’lük kesim ile yalnızlık çektiklerini belirten yüzde 6,4’lük kesimin kanındaki protein seviyelerinde farklılıklar görüldü.
NATURE / Plasma proteomic signatures of social isolation and loneliness associated with morbidity and mortality
Yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörleri de hesaba katan araştırma ekibi, sosyal izolasyonla bağlantılı 175 protein ve izolasyon dışında yalnızlık hissiyle ilişkili 26 protein buldu.
Proteinlerin çoğu, sosyal izolasyon veya yalnızlık bildiren kişilerde daha yüksek seviyelerdeydi. Proteinlerin iltihaplanma, antiviral tepkiler ve bağışıklık sisteminde rol oynadığı belirtildi.
Çalışmada verileri incelenen yetişkinlerin sağlık durumunu 14 yıl boyunca izleyen ekip, söz konusu proteinlerin son derece ciddi hastalıklarla ilişkisini de açığa çıkardı.
İngiltere Biyobankası projesine katılan 42.000’den fazla katılımcının verilerini kullanarak, sosyal izolasyon yaşadıklarını bildiren %9,3’lük kesim ile yalnızlık yaşadıklarını bildiren %6,4’lük kesimin kanındaki protein seviyelerinin, yalnız olmayanlara kıyasla farklı olup olmadığını araştırdıklarını açıklıyor.
Yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörleri hesaba kattıktan sonra ekip, sosyal izolasyonla ilişkili 175 protein ve kendi kendine bildirilen yalnızlıkla ilişkili 26 protein buldu; bunların çoğu örtüşüyordu. Proteinlerin çoğu, sosyal izolasyon veya yalnızlık bildiren kişilerde daha yüksek seviyelerde bulundu ve iltihaplanma, antiviral tepkiler ve bağışıklık sistemiyle ilgiliydi.
Sonuçlar
Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın temel sonuçları şöyle:
Katılımcıların %9,3’ü sosyal izolasyon yaşadığını, %6,4’ü ise yalnızlık hissettiğini belirtti.
Araştırmacılar sosyal izolasyonla ilişkili 175 protein ve yalnızlıkla ilişkili 26 protein tespit etti.
Sosyal izolasyonla ilişkilendirilen en yaygın protein, inflamasyon belirteci olarak görev yapan bir proteindir.
Kolesterol metabolizmasının düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir proteinin yalnızlıkla en güçlü ilişkisi olduğu bulundu.
Proteinlerin yüzde 90’ının ölüm riskiyle, yarısından fazlasının ise kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, felç ve ölümle ilişkili olduğu ortaya çıktı.
Sosyal izolasyona karşı koruyucu faktör olarak dört protein, yalnızlığa karşı ise bir protein bulundu.
Genetik varyantlara bakıldığında, proteinlerin hiçbirinin sosyal izolasyona veya yalnızlığa neden olmadığı görüldü. Bunun yerine, yalnızlık protein seviyelerini etkiledi.