Ana Sayfa Tıp&Sağlık Yalnız Kanser Hastaları İçin Maliyet 4 Kat Artar

Yalnız Kanser Hastaları İçin Maliyet 4 Kat Artar

Tedavi ücretleri Avrupa’dan çok daha ucuz olan Türkiye, saðlýk turizmi ataðýna kalkarken tam gün uygulamasýyla, Türkiye’deki hastalarýn Avrupa’ya gitmesi gündeme geldi

Saðlýk Bakaný Recep Akdað, tam gün uygulamasý nedeniyle profesörlerin üniversitelerden istifa etmesine iliþkin olarak, “Ýhtiyaç halinde hastalarý uçak ambulansa koyup, Avrupa’ya götüreceðiz” dedi. Böyle bir durumda devlet, her bir hasta için Saðlýk Uygulama Tebliði (SUT) fiyatlarýnýn en az dört kat fazlasýný ödemek zorunda kalacak. Saðlýk turizminde tercih edilen ülke yolunda çalýþmalarýný hýzlandýran Türkiye, önümüzdeki dönemde bizzat kendisi turist olacak gibi görünüyor. Her ne kadar Bakan Akdað, 10 bin hekimiçinde sadece 600’ünün hem kamuda hem de özelde çalýþmak istediðini dile getirse de bu 600’ün büyük çoðunluðunun profesör olmasý, üniversitedeki eðitimve tedavi kalitesini de etkileyecek gibi görünüyor.

560 BÝN KANSER HASTASI VAR
Pahalý olduðu için kanseri baz aldýðýmýz tedaviler için Saðlýk Bakanlýðý hastanelere, SUT fiyatlarýna göre ilaçlar dýþýnda 2 bin lira ile 6 bin lira arasýnda ödüyor. Türkiye Ýstatistik Kurumu’nun (TÜÝK) ‘Türkiye Saðlýk Araþtýrmasý 2008’ raporuna göre, 70 milyonluk nüfusun 560 bini, kanser hastalýðýyla boðuþuyor. Her ne kadar kanser tipine göre farklýlýk gösterse de devletin kanser için tümhastanelere ödediði yýllýk ücret, 2 milyar lira civarýnda.

DEÝK Saðlýk Turizmi Koordinatörü Ruþen Yýldýrým’ýn verdiði bilgiyen göre kanser tipleri için Batý Avrupa’daki tedaviler, Türkiye’den 4 kat yüksek. Yani ilaç fiyatý, yolmasrafý ve konaklama ücretleri ayrý tutulduðunda bile kiþi baþý tedavimasrafý, 7 bin 500 lira ile 22 bin lira arasýnda deðiþiyor. Yýldýrým, özellikle Ýngiltere’deki saðlýk sistemini çok iyi bildiðini dile getirerek, “Avrupa’da yurtdýþýndan gelip devlet hastanesine gidemezsiniz. Özel hastanelere gitmeniz gerek ki o zaman maliyetler daha da artar. Üstelik kendi vatandaþýna 6 ay sonraya randevu veren Avrupa’da bir hastane bulup gitmek de o kadar kolay deðil” diye konuþtu.

“SUT FÝYATI YOLA BÝLE YETMEZ”
Türk Tabipleri Birliði 2. Baþkaný Özdemir Aktan, Türkiye’deki SUT fiyatlarýyla Avrupa’ya ulaþýmýn bile karþýlanamayacaðýný söyledi. Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir’de faaliyet gösteren üniversitelerde çalýþan hekimlerin yüzde 80’inin muayenehanede ve özel sektörde de çalýþtýðýný dile getiren Aktan, “Bakan Akdað bu meseleyi kan davasýna dönüþtürdüðü için çözümsüz bir hal aldý. Çýkarýlan kanun hükmünde kararname etik deðil; birlik avukatlarýmýza göre ayný zamanda yetkilerini de aþan bir kararname. Hekimlere kýzýp bu uygulamayý baþlattýlar; üniversitelerde iþler aksamaya baþladý. Bunun üzerine hekimlere daha da çok kýzdýlar. Ancak olayýn sebebi bakanýn bizzat kendisi; hekimler deðil” diye konuþtu. Aktan, hastalarýn Türkiye’den Avrupa’ya götürülmesinin de uygulanabilir olmadýðýný belirtti.

TARTIÞMALAR 600 HEKÝM ÝÇÝN YAPILIYOR
Saðlýk Bakaný Recep Akdað, týp fakültelerindeki 10 bin öðretim üyesinden 600’ünün tam gün esasýyla çalýþmadýðýný, tartýþmalarýn da bu 600 öðretim üyesi üzerinden yürütüldüðünü açýkladý. Zaman zaman ‘’bir bardak suda fýrtýnalar koparýldýðýný’’ ifade eden Akdað, ‘’Tam Gün Yasasý aslýnda bilindiði gibi üniversitelerde eðitimin ve araþtýrmanýn çok daha iyi bir seviyeye gelmesi için baþýndan beri tasarladýðýmýz bir tasarýydý’’ dedi.

Kaynak:Habertürk-Ebru Erdoðan