Ana Sayfa Biyoteknoloji Yapay Zeka İlaç Geliştirmeyi Dönüştürdükçe, Biyoteknoloji Şirketlerinin Büyük İlaç Şirketlerinin Desteğine İhtiyacı...

Yapay Zeka İlaç Geliştirmeyi Dönüştürdükçe, Biyoteknoloji Şirketlerinin Büyük İlaç Şirketlerinin Desteğine İhtiyacı Kalmayabilir

Küçük biyoteknoloji şirketleri yapay zekalı ilaç geliştirme konusunda kazanç elde ediyor ve bu avantajlar bazılarının büyük ilaç şirketleri olmadan ilerlemesine yardımcı olabilir. / -PharmaVoice

Yapay zeka, ilaç pazarında iz bırakarak Büyük İlaç Firmalarına ilaç geliştirme maliyetlerini azaltma ve yeni keşifleri hızlandırma fırsatları sunuyor. Ancak S&P Global Ratings’in bir raporuna göre, yapay zekanın yetenekleri ayrıca daha küçük biyoteknolojilerin derin cepli, yerleşik ilaç firmalarına yaslanmak yerine bağımsız kalmaları için de kapı açıyor.

Boston Consulting Group’un verilerine göre, büyük ilaç şirketleri son yıllarda yapay zekaya yatırım yapıyor ve teknoloji şirketleriyle ortaklıklar kuruyor. Bu alanın değeri 2022’de 1 milyar dolardan 2027’de tahmini olarak 22 milyar dolara çıkabilir.

Pfizer 2016’da ilaç keşfinde şirketin makine öğrenimi sisteminden yararlanmak için IBM Watson ile ortaklık kurdu, Merck & Co. ve AstraZeneca ise 2017’de bulut tabanlı bir ilaç keşfi platformu geliştirmek için Amazon Web Services ile ortaklık kurdu.

Ancak rapora göre ilaç şirketleri, teknoloji şirketleri ve biyoteknoloji şirketleri arasındaki işbirlikleri artık “yapay zeka destekli yeni bir tür [biyoteknoloji] kuruluşunun ortaya çıkmasına neden oldu.”

Bu yeni nesil, platformlarının merkezinde AI bulunduruyor ancak yüksek geliştirme maliyetlerinin üstesinden gelmek için yerleşik ilaç şirketleriyle ortaklık kurmaya devam ediyor. Raporda, bağımsız AI biyoteknolojilerinin bunun sonucunda muhtemelen daha fazla ortaklık ve iş birliği arayacağı ancak ticari manzarayı değiştirebilecek tedavilerle kendi başlarına çıkış yapma potansiyeline sahip olduğu tahmin ediliyor.

Raporda, “Yapay zeka biyoteknolojileri ile büyük ilaç şirketleri arasındaki ilişki mutlaka simbiyotik olmayacak” denildi. “Bu şirketlerin inovasyona yönelik önemli potansiyeli, ilaç sektöründeki yerleşik şirketlere (ve Büyük İlaç Şirketlerinin Ar-Ge fonksiyonlarına) rakip olarak ortaya çıkabilecekleri anlamına geliyor.”

Zaten birçok biyoteknoloji şirketinin, hem Büyük İlaç şirketlerinin katkısıyla hem de katkısı olmadan, yapay zeka yoluyla keşfedilen klinikte ilaç varlıkları bulunuyor.

Lantern Pharma’nın AI platformu aracılığıyla keşfedilen klinik denemelerde birkaç ilacı bulunmaktadır. Insilico Medicine’in AI tarafından oluşturulan bir avuç aday için 31 programı ve dış lisans anlaşmaları bulunmaktadır.tamamı için kaynağa bknz