Yeni mezun eczacılara serbest eczacılık yapabilmeleri için bir yıl yardımcı eczacılık yapma zorunluluğu getirilmesi tepki çekti: “Eczaneler bu yükü kaldırılamaz. İstihdam sorununu çözmek devletin işi”
BURCU CANSU –
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczane eczacılarına yönelik ekonomik yaptırımların devam ettiğini, şimdi de yasa zoruyla eczacının eczacılara istihdam ettirilmesi uygulamasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Yapılan yasal düzenlemeyle yeni mezun eczacılara serbest eczacılık yapabilmeleri için okulu bitirdikten sonra bir yıl yardımcı eczacılık yapma zorunluluğu getirildiğine dikkat çeken Saydan, “Bu zorunluluk birçok sorunu da beraberinde getirecek. Yeni mezun eczacıların yasa zoruyla yine eczane eczacılarına istihdam ettirilmesi yanlış bir uygulama. 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da ivedilikle değişiklik yapılarak yardımcı eczacının çalıştırılmasıyla ilgili zorunluluk kaldırılmalı” dedi.
Eczanelerin bu gideri karşılayacak gücü yok
Uygulamanın istihdam sorununu çözmeyeceğini savunan Saydan, şöyle devam etti: “Bu genç meslektaşlarımızın zorunlu yardımcı eczacılık yapabilecek eczane bulmaları uygulamada pek mümkün olmayacak. Hiçbir eczane veya işletme ihtiyacı olmayan bir personel istihdamında bulunmaz. Kaldı ki eczanelerimizin ekonomik sıkıntılarının her geçen gün arttığı bir ortamda fazladan bir eczacı çalıştırarak maaş ve SGK prim maliyetini üstlenmesi beklenmemeli.
Mevcut yasal düzenleme gereği, yardımcı eczacıya çalışacağı eczanenin sahibi eczacı tarafından asgari ücretin 1,5 katı ücret ödenmesi ve sigortasının yapılması bekleniyor, bu da ayda yaklaşık 2 bin 405 TL’ye karşılık geliyor. Mevcut eczane ekonomilerinin böyle bir gideri karşılayacak gücü bulunmuyor. Böyle bir ortamda genç meslektaşlarımız umutsuzca mesleklerini icra edebilmek için yardımcı eczacılık yapabilecek eczaneler arıyor ve maalesef büyük bir çoğunluk bulamayarak mağdur oluyor. Eczacı istihdamı sorununa çözüm olacağı umut edilen düzenleme, daha başlangıç aşamasında istenen sonucu vermeyeceğini gösterdi.”
İstihdam sorununu çözmek devletin işi
Türkiye’de 24 bin eczanenin yaklaşık olarak 60 bin kişiye istihdam sağladığını söyleyen Saydan, yardımcı eczacılık uygulamasıyla eczacıların fazla istihdam sorunuyla karşı karşıya kalacaklarını ve karşılaşacakları bu ekonomik yükün altından kalkamayacaklarını vurguladı. Saydan, “Eczacıların istihdam sorununun çözümü eczacılara yüklenemez. İstihdamı çözmek devletin işidir. Meslek mensuplarının işi değildir” diye konuştu.
Çözüm fakülte sayısını azaltmak
Devletin bu yöntemle eczanelerde çalışan eczane teknisyeni ve kalfalara da zarar verdiğini belirten Saydan, “Bu sorunun çözümü eczacılık fakültesi sayısı ve kontenjanının azaltılmasıyla sağlanır. Kaldı ki, her geçen gün fakülte sayısı ve kontenjanının artırıldığı göz önünde bulundurulursa, bu yasal zorunluluk da çok kısa vadede çözüm olmaktan çıkacak” ifadelerini kullandı.
https://www.birgun.net/haber-detay/yardimci-eczacilik-kaldirilmali-227823.html