Ana Sayfa Tıp&Sağlık Yaşlandıkça Neden Küçülürüz?

Yaşlandıkça Neden Küçülürüz?

Boy Kaybı Daha Ciddi Bir Sağlık Sorununun Erken Bir İşareti Olabilir.

Yıllar geçtikçe bazı insanlar kamburlaşmaya başlayabilir ve hatta birkaç santim daha kısalabilir. Peki yaşlandıkça bizi küçülten şey nedir?

Bunun kemiklerimizin kendilerini “yemesi”, kıkırdağımızın incelmesi ve kaslarımızın zayıflaması kombinasyonu olduğu ortaya çıktı. Ancak bu süreçlerin gerçekleşme oranları bir kişinin yaşam süresi boyunca genlere, fiziksel beslenmeye ve aktivite seviyelerine bağlı olarak değişir.

Herkesin biyolojik olarak farklı şekilde yaşlanır

Harvard Tıp Fakültesi’nde yaşlanmayı araştıran epidemiyolog Marian Hannan, Herkesin biyolojik olarak farklı şekilde yaşlandığını belirtti.

Yine de insanlar yaşlandıkça değişmez bir şekilde kısalır. 2 bin 84 erkek ve kadını 35 yıl boyunca takip eden Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’nün bir çalışması, boylarının 30 yaş civarında azalmaya başladığını ve küçülmenin zamanla hızlandığını buldu.

80 yaşlarında erkekler 5 cm, kadınlar da 8 cm kısalıyor

17 ila 94 yaş aralığındaki kişilerin katıldığı çalışmada, erkeklerin ortalama 30 ila 70 yaşları arasında 3 santimetre, kadınların ise 5 cm kısaldığı bulundu. 80 yaşına gelindiğinde, erkekler 5 cm ve kadınlar 8 cm boy kaybetmişti. Bunun başlıca nedeni, kemiklerimizin yaşlandıkça parçalanmaya başlamasıdır.

Kemikler hamileliğin sekizinci haftasında oluşmaya başlar. İnsanlar 20’li yaşların ortalarına gelene kadar büyümeye devam ederler. Kemikler ayrıca daha yüksek kas kütlesini desteklemek zorunda kaldıklarında daha yoğun hale gelir. Kas büyüdükçe, esneyen ve yerel kan akışını artıran kolajen lifleri üretir ve bu da kemik büyümesini uyarır.

Kemik büyümesi yaklaşık 25 ila 30 yaşlarında plato yapar. Ve 40 ila 50 yaşlarında, kemiklerimiz vücudun yeni kemik üretebildiğinden daha hızlı eski kemiği parçalamaya başladığından, kemik kütlesini kademeli olarak kaybetmeye başlarız.

Epidemiyolog Marian Hannan,  kemiklerin “birbirine bağlı bir matris gibi” olduğunu belirtti. Kemik matrisi esas olarak kolajen proteini ve hidroksiapatit minerallerinden oluşur. İnsanlar kemik kütlesini kaybettiğinde, “bu köprü benzeri yapılar zayıflar ve bunlara eklenen küçük, minik yükler mikro çatlaklara neden olarak bu küçük, minik kemik köprülerini parçalayabilir.”

“Küçük ölçekli kemik hasarının birikmesi, kemikleri ince, kırılgan ve zayıf hale getiren osteoporoza neden olabilir. “

“Osteoporoz, omurgada, kalçalarda ve kollarda yaygın olan daha büyük kemik kırıklarına neden olabilir. Ayrıca boy kaybına da yol açabilir.”

Boy kaybı kötü duruştan da kaynaklanabilir

“Omurganın kamburlaşması veya aşırı öne doğru eğilmesi, yani hiperkifoz, üst sırtın kalıcı olarak yuvarlaklaşmasına ve yüksekliğin birkaç santim azalmasına yol açabilir. “

“Boyumuzun uzamasının bir diğer nedeni de omurlar arasındaki kıkırdak disklerinin yaralanmalar veya zamanla kuruma nedeniyle hasar görmesi veya incelmesidir.”

“Kaslarımız yaşa bağlı küçülmede de önemli bir rol oynayabilir. Yaşlı insanlarda kaslar zayıflayabilir, bu durum sarkopeni olarak bilinir. Sarkopeni daha zayıf kemik yapısı ve daha yüksek kemik kaybı olasılığı ile ilişkilidir. Gövde etrafında kas desteğinin olmaması kişinin dik durma yeteneğini bozar.”

California Pacific Medical Center’da bilimsel direktör ve epidemiyolog olan Peggy Cawthon, Live Science’a “İnsanların ve temelde tüm canlıların yaşlandıkça yavaşladığını biliyoruz.

Ancak bu yavaşlamanın insanların daha az hareket etmesine ve kas kaybına yol açmasına mı yoksa insanların önce kaslarını kaybetmesine ve sonra yavaşlamasına mı neden olduğu tamamen net değil. Fiziksel egzersizler ve daha iyi bir diyet yardımcı olur. Çok yaşlı insanlar bile egzersiz yapabilir ve güçlerini büyük ölçüde artırabilirler,”

 Boy kaybının ciddi sağlık sonuçları olabilir

Araştırmacılar, çok sayıda çalışmanın boy kaybı ile solunum sorunları ve kardiyovasküler hastalık gibi ciddi sağlık sorunları arasında bağlantılar olduğunu gösterdiğini belirtti.