Ana Sayfa Sosyal Tıp Yaşlanma yalnızca biyolojik bir süreç değil

Yaşlanma yalnızca biyolojik bir süreç değil

Solunum Derneği TÜSAD, 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında bir açıklama yaparak, yaşlanmanın yalnızca biyolojik bir süreç değil, aynı zamanda özenle planlanması gereken bir dönem olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’de yaşlı nüfusun son beş yılda yüzde 24 oranında arttığını belirten TÜSAD Geriatri Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Serap Akçalı Duru, “Sağlıklı yaşlanmak ve yaş almış bireyleri toplumun içinde aktif tutmak için çalışmak şart” dedi.

Tüm dünya yirminci yüzyılın ortalarından itibaren yaşlı insan nüfusunun hızla artması ile daha uzun ömürlü bir topluma doğru dönüşüyor. Güncel bilgiler ışığında 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 20’sini 65 yaş üstü bireylerin oluşturacağı, genç ve yaşlı nüfusun eşitleneceği tahmin ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de yaşlı nüfus son beş yılda yüzde 24 artarak 2021 yılında 8 milyon 245 bin 124 kişi oldu. Dünyada ise yaşlı nüfusun 764 milyon 321 bin 142 kişi olduğu tahmin ediliyor.

SAĞLIKLI YAŞLANMA ÖNEM KAZANDI

18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında bir açıklama yapan TÜSAD Geriatri Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Serap Akçalı Duru, yaşlılığın yalnızca biyolojik değil sosyal ve kültürel değerlerden de etkilenen kompleks bir süreç olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Yaşlılık yaşamın doğal bir süreci olmakla birlikte, ortaya çıkabilecek önemli sağlık sorunlarının görülme ihtimalinin arttığı ve fonksiyon kayıplarının da göz önünde bulundurulması gereken bir dönem.  Bu noktada sağlıklı yaşlanmak ve yaşlı nüfusu aktif bir şekilde hayatın içerisinde tutmak giderek daha fazla önem kazanıyor.”

Sağlıklı yaşlanma konusunda farkındalık yaratmak için çabalanması gerektiğini vurgulayan Duru, bu konuda yapılması gerekenleri de şöyle özetledi:

  • Artan yaşlı nüfusun solunum sistemi ve diğer sistem hastalıklarına cevap verebilecek yeni hizmet modellerinin geliştirilmeli,
  • Yaşlı bireyin yakınları geriatrik hasta ile yaşama konusunda eğitilmeli ve bilinçlendirilmeli,
  • Danışmanlık ve destek hizmetleri artırılmalı.

YAŞ ALAN BÜYÜKLERİMİZE SAYGIYI HATIRLAMA ZAMANI

Yaşlılara Saygı Haftası vesilesiyle yaş alan büyüklerimize sevgi ve saygı gösterme çağrısı yapan TÜSAD Geriatri Çalışma Grubu, açıklamasında ayrıca ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözünü de hatırlattı: “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmaya hakkı yoktur.”