Yeni araştırmalar, sayısız ev ürününde bulunan kimyasalların özelleşmiş beyin hücrelerine zarar verebileceğini gösteriyor.
Bazı yaygın ev kimyasallarının özellikle sinir hücrelerinin etrafında koruyucu yalıtım oluşturan özel bir hücre türü olan beyindeki oligodendrositleri etkilediğini ortaya çıkardı.
Pervasive environmental chemicals impair oligodendrocyte development
Case Western Reserve Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, mobilyalardan saç ürünlerine kadar çok çeşitli ürünlerde bulunan kimyasalların, multipl skleroz ve otizm spektrum bozuklukları gibi nörolojik hastalıklarla bağlantılı olabileceğini öne sürüyorlar.
Araştırmacılar, kimyasalların beyin sağlığı üzerindeki etkisi konusunda yeterince kapsamlı araştırma yapılmadığını öne sürerek, insanların maruz kalabileceği Bin 800’den fazla kimyasalı analiz etti. Oligodendrositlere seçici olarak zarar veren kimyasalların iki sınıfa ait olduğunu belirlediler: Organofosfat alev geciktiriciler ve kuaterner amonyum bileşikleri.
COVİD-19 salgını başladığından beri daha sık kullanılan birçok kişisel bakım ürünü ve dezenfektanda kuaterner amonyum bileşikleri bulunduğundan insanlar bu kimyasallara düzenli olarak maruz kalıyor. Ayrıca birçok elektronik cihaz ve mobilyada organofosfat alev geciktiriciler bulunur.
Araştırmacılar laboratuvarda hücresel ve organoid sistemleri kullanarak kuaterner amonyum bileşiklerinin oligodendrositlerin ölmesine neden olduğunu, organofosfat alev geciktiricilerin ise oligodendrositlerin olgunlaşmasını engellediğini gösterdi.
İnsan Sağlığına Etkileri
Aynı kimyasalların farelerin gelişen beyinlerindeki oligodendrositlere nasıl zarar verdiğini gösterdiler. Araştırmacılar ayrıca kimyasallardan birine maruz kalmanın ulusal düzeyde çocuklarda kötü nörolojik sonuçlara yol açtığını da belirtti.
Uzmanlar, insanların bu kimyasallara maruz kalması ile beyin sağlığı üzerindeki etkileri arasındaki ilişkinin daha fazla araştırılması gerektiği konusunda uyardı.