Avustralya’da yapılan yeni bir araştırmada, tüp bebek tedavisinde (IVF) en çok yumurtaların yaz aylarında toplandığı zaman daha başarılı olduğu bulundu.
Dondurulmuş embriyoların kişilere ne zaman aktarıldığının önemli olmadığı, sadece orijinal olarak toplandığının önemli olduğu belirtilen araştırmada, yazın toplanan yumurtaların canlı doğum oranının yüzde 31, sonbaharda toplanların canlı doğum oranının ise yüzde 26 olduğu kaydedildi. Kışın ve ilkbaharda toplanan yumurtalar ise bu iki başarı oranı arasında yer aldı.
Daha önceki IVF çalışmaları, mevsimlerin embriyo transferleri, implantasyon, gebelik veya canlı doğum oranları üzerinde tutarlı bir etkisi olmadığını bulmuş olsalar da, yumurta toplama farklı bir konu gibi görünüyor.
Araştırmacılar, Perth’deki tek bir doğurganlık kliniği tarafından gerçekleştirilen sekiz yıllık ve 3.657 donmuş embriyo transferinden elde edilen verileri analiz etti.
Tüm bu embriyolardan, 10 saatten fazla güneş ışığı alan günlerde toplananların canlı doğumla sonuçlanma olasılığı, güneş yüzünü günde 7 saatten az gösterdiğinde toplananlara göre yüzde 28 daha fazlaydı. Ancak, günün gerçek sıcaklığının bir etkisi olmadı.
Araştırma geriye dönük olarak yapıldı, bu nedenle doğrudan bir sebep ve sonuç ortaya çıkaramaz.
Bununla birlikte, Kuzey Yarımküre’de 2022’de yapılan benzer bir çalışma, yumurta toplama sırasındaki mevsim ve sıcaklığın sonraki canlı doğum oranını önemli ölçüde etkilediğini buldu.
Spesifik olarak, Boston’da yaz aylarında toplanan yumurtaların canlı doğumla sonuçlanma olasılığı, kış aylarında toplananlara göre yüzde 42 daha fazlaydı.
Bu arada, en sıcak günlerde toplanan yumurtaların canlı doğumla sonuçlanma olasılığı, en soğuk günlerde toplanan yumurtalara göre yüzde 34 daha fazlaydı.
Bulgular, mevsimlerin bir kişinin yumurtalık işlevi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir,
Araştırmacılar, sonuçların göz önüne alındığında, hastaların gündüz saatlerinin daha yüksek olduğu yaz aylarında yumurta toplamayı tercih edebileceğini söylüyor.