Kudüs Hebrew Üniversitesi’nde yeni yapılan bir araştırmada, selüloz nanokristallerden yapılan yeni bir sprey yardımıyla sivsineklere karşı görünmez olabiliriz. Yeni geliştirilen madde şeffaf bir bariyer filmi oluşturarak, sivirisineklerin sokmasını % 80 oranında engelleyebiliyor.
Selüloz Nano Kristaller Sayesinde Sivrisineklere Karşı Görünmez Olacaksınız
Tüm dünyada her yıl sivrisinekler nedeniyle 350 milyon insan hasta oluyor. Ayrıca iklim değişiminin hastalık taşıyan böcek sayısını arttırdığı düşünülüyor. Geçenlerde yapılan bir araştırmada ise ışık kirliliğinin de sivrisineklerin kan emme sezonunu uzattığı gösterildi. Selüloz ağaçlardan elde edilen bir malzeme olduğundan doğada bol bulunuyor. Selüloz sülfürik asitle muamele edildiğinde, nanokristaller şeklinde birleşerek şeffaf bir bariyer filmi oluşturuyor. Selüloz nano-kristaller (cellulose nanocrystals -CNC) su ve gliserolle karıştırıldığında sivrisineklerin ısırmasını engelleyecek bir sprey ya da jele dönüştürülebiliyor. Yetişkin dişi sivrisinekler, yumurta üretmek için insan veya hayvanların kanına ihtiyaç duyar. İşte bu besin kaynağında büyük bir düşüş sağlanırsa,, böceklerin nüfusu kontrol altına alınabilir. Selüloz nano kristalleri ses yalıtımından, kumaştan boya çıkarmaya kadar ve süper yapışkanlara bir çok yeşil kullanım alanına sahiptir.
CNC ile muamele edilmiş ve edilmemiş ellerle test edildi
Aedes aegypti türü sivrisinekleri ile yapılan denemelerde , Kudüs Hebrew Üniversitesi, Robert H. Smith Ziraat, Gıda ve Çevre Fakültesi’nden baş araştırmacı Daniel Voignac ve meslektaşları, CNC ile muamele edilmiş ve edilmemiş elleri test ederek, cildi 15 dişi içeren kapalı sivrisinek kafesinde 10 dakika boyunca açıkta bıraktı. Sonuçta üretilen yeni jel, ciltte kimyasal bir kamuflaj oluşturarak sivrisinek ısırıklarında % 80 azalma sağladı.
Sivrisinek kaynaklı hastalık sorununa karşı umut verici
Ayrıca yapılan deneylerde CNC kaplamanın amonyum hidroksit buharını bloke ettiği gösterildi. Amonyum hidroksit sivsinekleri çeken bir maddedir. En yaygın Ae. Aegypti ve Ae. Albopictus türlerinin dang humması, chikungunya, Zika, Japon ensefaliti, Rift Valley humması, sarı humma ve Batı Nil virüsleri dahil olmak üzere 22’den fazla ciddi arbovirüsün vektörüdür. Başlangıç denemeleri itibariyle dişi sivrisinekleri kan kokusuna karşı uyaran cilt kimyasallarının yayılmasını engelleyebilecek ucuz, şeffaf doğal bileşiklerin geliştirilmesi için umut vaat ediyor. Bu araştırma yeşil, ucuz ve ölçeklenebilir, dünya çapındaki sivrisinek kaynaklı hastalık sorununa karşı geri adım atma potansiyeline sahiptir.