Bilim insanları, henüz insanlar üzerinde denenmeyen sadece fareler üzerinde denenen yeni bir aşının Alzheimer’ın etkilerini azaltabileceğini, hatta önleyebileceğini iddia ediyor.
Japonya’da Juntendo Üniversitesi Tıp Enstitüsü’ndeki bilim insanları, Alzheimer hastalığının etkisini azaltabileceği veya önleyebileceği iddia edilen bir aşı geliştirdiler. Demansın en yaygın nedenine karışan bir proteini hedef alan iğne, fareler üzerinde test edildi ve bu durumdakilerde toksik hücrelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı oldu.
Bilim insanları, SGP aşılamasından sonra farelerin beyin dokularında daha az amiloid plağı ve daha az iltihaplanma olduğunu ve aynı zamanda davranış ve farkındalıkta gelişme gösterdiklerini kaydettiler.
Araştırmacılar, aşının bunamaya neden olan en yaygın hastalık olan Alzheimer ile ilişkili iltihaplı beyin hücrelerini hedeflediğini ve İngiltere’de 800.000’den fazla insanın sahip olduğu tahmin edilen bunamanın tedavisinde umut olacağını belirttiler.
Araştırma ekibinin başında bulunan Dr Chieh-Lun Hsiao “Alzheimer hastalığı şu anda dünya çapındaki bunama hastalarının yüzde 50 ila yüzde 70’ini oluşturuyor. Çalışmamızın farelerde yapılan yeni aşı testi, hastalığı önlemenin veya değiştirmenin potansiyel bir yolunu gösteriyor. Gelecekteki zorluk, insanlarda benzer sonuçları elde etmek olacak. Aşı insanlarda başarılı olursa, hastalığın ilerlemesini geciktirmek ve hatta bu hastalığı önlemek için ileriye doğru büyük bir adım olacaktır.”
Araştırmacılar, bir insan beynini taklit eden ve amiloid-beta kaynaklı Alzheimer hastalığı patolojisini simüle eden bir Alzheimer hastalığı fare modeli oluşturdu.
Genellikle, Alzheimer’ın geç evresindeki insanlar kaygıdan yoksundur, bu da onların etraflarındaki şeylerin daha az farkında olmalarına neden olur.
Yapılan çalışmada, Aşı yapılan farelerin kaygıya sahip olduğunu, yani daha temkinli ve etraflarındaki şeylerin farkında olduklarını, bunun da hastalığın azaldığını gösteren bir işaret olduğunu ve Alzheimer hastalığının birçok enflamatuar biyobelirtecinin de azaldığı belirtildi.
Altı aylık fareler üzerinde yapılan bir davranış testi, SAGP aşısı alanların, plasebo aşısı alanlara göre çevrelerine “önemli ölçüde daha iyi” tepki verdiği ortaya çıktı.
SAGP ile aşılanmış fareler, normal, sağlıklı fareler gibi davranma eğilimi gösterdi ve çevrelerine karşı daha fazla farkındalık gösterdiler.
Çalıimada, SAGP proteininin, merkezi sinir sisteminin bağışıklık savunmasında rol oynayan mikroglia adı verilen özelleşmiş beyin hücrelerine çok yakın olduğu gösterildi.