UCL araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir immünoterapi türü, farelerde yapılan bir çalışmanın parçası olarak, osteosarkom adı verilen kemik kanserine karşı umut verici klinik öncesi sonuçlar gösterdi.
Osteosarkom gençlerde en sık görülen kemik kanseridir ancak Birleşik Krallık’ta her yıl yaklaşık 160 yeni vakayla hala nispeten nadirdir. Bu arada 150.000’den fazla insan kemiklere yayılmış kanserden muzdarip.
Kemiklerde başlayan veya kemiklere yayılan kanserin tedavisi özellikle zordur, bu da kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olduğu anlamına gelir. Kemoterapiye de sıklıkla dirençli olduğundan yeni tedavilere ihtiyaç vardır.
Science Translational Medicine’de yayınlanan deneyin sonuçları , gama-delta T hücreleri (gdT hücreleri) adı verilen küçük bir bağışıklık hücresi alt kümesinin kullanılmasının etkili ve uygun maliyetli bir çözüm sağlayabileceğini buldu.
Payload-delivering engineered γδ T cells display enhanced cytotoxicity, persistence, and efficacy in preclinical models of osteosarcoma
gdT hücreleri, sağlıklı donör bağışıklık hücrelerinden yapılabilen, daha az bilinen bir bağışıklık hücresi türüdür. Güçlü doğuştan anti-kanser özelliklerine sahiptirler, antikor etiketli hedefleri öldürebilirler ve graft-versus-host hastalığı riski olmadan bir kişiden diğerine güvenle verilebilirler.
Hücrelerin üretilmesi için sağlıklı bir donörden kan alınır. GdT hücreleri daha sonra, kemik kanseri olan hastaya enjekte edilmeden önce, tümör hedefleyici antikorları ve sitokin adı verilen bağışıklık uyarıcı kimyasalları serbest bırakacak şekilde tasarlanıyor. Bu yeni tedavi dağıtım platformuna OPS-gdT adı veriliyor.
Araştırmacılar, tedaviyi kemik kanseri olan fare modelleri üzerinde test etti ve OPS-gdT hücrelerinin, osteosarkom büyümesini kontrol etmede geleneksel immünoterapiden daha iyi performans gösterdiğini buldu.
ileri okuma