Alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen, 1895 yılında X ışınlarını keşfetmese; Siemens, 24 Mart 1896’da X-ray tüpünü icat edip patentini hızlıca alarak röntgen cihazlar üreten ilk firma olmasa, dünya sağlık alanında bambaşka bir durumda olacaktı. Akciğer filmi çektirmedikçe akıllara dahi gelmeyen görüntüleme cihazları, teknolojik değişimlerle teşhis ve tedavide yeri doldurulamaz bir konuma geldi.
Röntgen cihazlarının yoğun kullanımında gelişen teknolojinin payı büyük. Yapay zeka ve derin öğrenme metotları sayesinde sorun çözme ve öğrenme gibi insanlara özgü yeteneklerin akıllı makinelere ve robotlara aktarılması, tıbbi cihazların teşhis ve tedavi sürecindeki önemini artırdı. Siemens’in geliştirdiği yapay zeka tabanlı cihazlar sayesinde daha az maliyetle daha fazla hasta için daha iyi sonuçlar elde ediliyor. Yeni teknoloji sayesinde cihaz ömrü dolmadan daha fazla hastaya röntgen çekiyor ve film başına maliyet daha düşük oluyor. Yapay zeka tabanlı görüntüleme cihazları sayesinde hasta verileri bulut (Cloud) sisteminde saklanıyor. Teamplay bulutu adı verilen depolama sayesinde veriler daha güvenli ortamda ve anında erişilebilir hale geliyor.
YENİ NESİL GÖRÜNTÜLEME
Akıllı görüntüleme cihazlarında kullanılan gelişmiş robotik X-Ray teknolojisi (RAX) sayesinde doğal görüntüler ile üç boyutlu görüntüler birleştiriliyor böylece hastanın cihazdaki konumu ve yer değiştirme ihtiyacı minimuma indiriliyor. Ayrıca hastaların nefeslerini tutmalarına gerek kalmıyor ve çekim başına kullanılan dozlar yarı yarıya azaltılıyor. Robotik X-Ray teknolojisi gibi yapay zeka tabanlı uygulamalar böylelikle hem çevreye, hem hastaya hem de hastanedeki iş akışına katkı sağlıyor.
tamamı için kaynağa bakınız