Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüsün mutasyon geçiren yeni varyantının ciddi hastalık veya ölüme neden olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söyledi.
WHO’nun Cenevre’deki merkezinde bir video konferans düzenleyen Ghebreyesus “Virüsler zamanla mutasyona uğrar. Bu doğal ve bekleniyordu” dedi.
Bu değişikliğin virüsü nasıl etkilediğini anlamak için çalışmaların devam ettiğini belirten Ghebreyesus, “Şu anda virüsün yayılmasını sınırlandırmak için gerekli önlemleri almanın ne kadar önemli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum” diye konuştu.
HENÜZ TELAŞLANACAK BİR ŞEY YOK
Birkaç gündür herkes İngiltere’de ortaya çıkan yeni mutant coronavirus’la (B.1.1.7)ilgili telaş içerisinde. Henüz karamsarlık için bir neden yok. Çünkü;
1) Bulaşıcılığın % 70 arttığı bulgusu şimdilik sadece bir modelleme sonucu. pic.twitter.com/VxSXPUTgzf— Dr Mehmet Ceyhan (@mehmetceyhan23) December 21, 2020
Yeni varyantı diğerlerinden farklı kılan nedir?
Yeni varyant, toplamda 14 tanımlayıcı mutasyon taşıyor. Bunlardan 7’si virüsün insan hücrelerine girişini sağlayan S proteininde meydana geldi. Bu nedenle Van Dorp, yeni varyantın sıradışı bir mutasyon sayısı ve kombinasyonuyla tanımlandığına dikkat çekiyor:
Bu mutasyonlardan biri olan N501Y’nin, virüsün hücrelerimizdeki reseptörlere bağlanma kapasitesini artırdığı daha önce de gösterilmişti. N501Y ilk olarak Nisan 2020’de Brezilya’da bir virüste sekanslandı ve şu anda Güney Afrika’da da görülme sıklığı artan bir SARS-CoV-2 varyantıyla ilişkili. Bu, yeni B.1.1.7 soy kümesinden farklı ama endişeyi hak ediyor.
Van Dorp’a göre Çok sayıda mutasyona sahip bu özel varyantın görülme oranındaki son artış, bazı mutasyon adayları üzerinde derinlemesine çalışmak gerektiğini gösteriyor.
“AŞILARI ETKİLEMEDİĞİ BELİRTİLDİ”
DSÖ’nün COVID-19’a karşı mücadele ekibinin lideri Maria Van Kerkhove de bir soruya verdiği yanıtta “İngiltere, yeni tip corona virüsünün daha fazla yayılan türünün aşıları etkilemediğini belirtti” ifadelerini kullandı.
DSÖ Acil Durum Programı Başkanı Mike Ryan ise “Bir denge bulmalıyız. Şeffaflığa sahip olmak ve olayları halka olduğu gibi anlatmak çok önemlidir, ancak bunun virüs evriminin normal bir parçası olduğunu anlamak da önemlidir” ifadelerini kullandı.
Virüsün mutasyona uğramasına olumlu yönden bakan Ryan, “Bir virüsü bu kadar yakından dikkatle ve bilimsel olarak gerçek zamanlı izleyebilmek, küresel halk sağlığı için gerçekten olumlu gelişmedir ve bu tür sürveyansı yapan ülkeler takdir edilmelidir” dedi.