Sarıyer Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nin katkılarıyla, bilim meraklıları için başlatılan “Açık Dersler” kapsamında bu kez kanserle mücadele konuşuldu. ‘’Kanserle Mücadelede Elimizde Neler Var?’’ başlıklı bir seminer veren Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Rana Sanyal, dinleyicilere kanser alanında tümörlü hücreleri doğrudan hedef alan ve yan etki açısından son derece olumlu sonuçlar veren yeni bir ilaç geliştirme safhasında olduklarını anlattı.
TÜRKİYE’DE BİR İLK: AVRUPA RİSK SERMAYESİ FONUNDAN DESTEK
Doç. Dr. Sanyal seminerde, sürdürmekte olduğu yenilikçi ilaç araştırmalarından örnekler verdi. Sanyal, kurucusu olduğu sağlık girişimi RS Research çalışmaları kapsamında kanser alanında yürütmekte olduğu ilaç araştırmalarını anlattı. Hayvan deneylerinde başarılı sonuçlar verdiğini ve yakın gelecekte insanda denenmesinin beklendiğini aktaran Sanyal, yürüttükleri çalışmalarla Türkiye’de ilaç alanında ilk defa bir risk sermayesi fonundan yatırım aldıklarını belirtti. Doç. Dr. Sanyal, bundan sonraki hedeflerinin yeni moleküller geliştirerek yenilikçi ve yan etkisi düşük ilaç araştırmaları yapmak olduğunu belirtti.
KANSER TEDAVİLERİNDE GEÇMİŞE GÖRE ÇOK SAYIDA YENİ İLAÇ VAR
Doç. Dr. Sanyal, sunumunda dinleyicilere bir ilacın keşfinden eczane rafına ulaşıncaya kadar başından geçenleri anlatırken son iki yılda kemoterapi ilaçlarındaki yeniliklere değindi. 2011-2015 tarihleri arasında farklı kanser türleri için çok sayıda ilaç geliştirildiğini anlatan Sanyal, geçmiş dönemlere göre bu alanda çok büyük ve önemli gelişmeler olduğunu ekledi.
‘İLAÇTA YERLİ TEKNOLOJİYE VE ARAŞTIRMACIYA DESTEK GEREKİYOR’
Kanserde klasik tedavi olarak uygulanmakta olan kemoterapi ve yan etkileri konusunda , “Klasik tedavide hızlı üreyen hücreleri yok etmeyi amaçlayan, kemoterapi olarak bilinen yöntem kullanılmaktadır. Ancak insan vücudunda, kanserli hücreler haricinde hızlı bölünen başka hücreler de bulunmaktadır. Örneğin kemik iliği de kendini sürekli yenileyen bir dokudur ve bu şekilde kırmızı-beyaz kan hücrelerimiz de hızla çoğalırlar. Kemoterapi bu gibi sağlıklı mekanizmalara da zarar verir. Dolayısıyla kemoterapi sürecinde hasta pek çok yan etkiye maruz kalabilir’’ bilgisini veren Sanyal, sağlık harcamalarında dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla yerli teknoloji geliştiren araştırmacılara her zaman destek olunması gerektiğinin altını çizdi.
Video linki: http://sariyer.tv.tr/v/Gky2TBpRXMR