TÜBİTAK desteğiyle Türkiye’nin Kovid-19’a karşı ilk mRNA aşı çalışması sürüyor. Doç. Dr. Nadir Koçak, Milliyet’e yaptığı açıklamada, yerli mRNA aşısında, Nisan ayından itibaren ‘Faz’ çalışmalarına geçileceğini belirtirken, “Yaz bitmeden yerli mRNA aşısının piyasaya çıkması için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Kovid-19’a karşı başta Çin olmak üzere ABD ve İngiltere’de üretilen aşıların etkinliği tartışılmaya devam ederken, yerli koronavirüs aşıları için Türk bilim insanlarının çalışmaları aralıksız devam ediyor. TÜBİTAK desteğiyle Türkiye’nin Kovid-19’a karşı ilk mRNA aşı çalışması ise Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı bünyesinde devam ediyor. Aşı geliştirme projesinin yürütücüsü Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Koçak, Milliyet’e yaptığı açıklamada, yerli mRNA aşısında, Nisan ayından itibaren ‘Faz’ çalışmalarına geçileceğini belirtirken, “Yaz bitmeden yerli mRNA aşısının piyasaya çıkması için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.
Tek mRNA aşısı yerine, 3 farklı mRNA aşı dizaynı üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede en etkin olan aşı dizaynını tespit ederek, Nisan ayından itibaren insan deneyleri, yani Faz çalışmalarına başlamayı planlıyoruz. Şuan için mRNA aşılarımızdan ilkinin hayvan deneylerini tamamladık. Diğer ikisinde ise hayvan deneylerine başlamak üzereyiz. Bu deneylerden elde edeceğimiz sonuçlar en geç Ocak ayı sonunda ortaya çıkacak” dedi. tamamı için kaynağa bknz
Covid-19 Türkiye Platformu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün koordinasyonunda COVID-19 Türkiye Platformunun oluşturulmasına yönelik ilk toplantı 31 Ocak tarihinde gerçekleştirilmiş olup birlikte geliştirme ve birlikte başarma odağında yoğun bir seferberliğin harekete geçirilmesi sağlanmıştır. Platform çatısı altında bağışıklık kazanılmasına yönelik aşı ve tedavi odaklı ilaç geliştirme maksatlı 17 proje yürütülmekte ve bu projelerde 49 farklı kurum ve kuruluştan toplam 436 araştırmacı yer almaktadır.
- 32 üniversiteden 118 araştırmacı,
- 8 özel sektör kuruluşundan 38 araştırmacı,
- 9 kamu Ar-Ge biriminden 67 araştırmacı,
- 167’si STAR bursiyeri olmak üzere 213 bursiyer.
Ekosistemin seferberliğinde COVID-19’a karşı mücadele ortamında kanıta dayalı bilgilerin paylaşılması, toplumsal farkındalığın artırılması ve sanal ortamların sunduğu imkanların sonuna kadar değerlendirilmesi için COVID-19 Türkiye Web Portalı da oluşturulmuştur. Ziyaret sayısı 3,6 milyon ve ziyaretçi sayısı 800 binin üzerindedir.
Bilimsel kaynaklar altında portal içerisinde yer alan çeşitli veri tabanlarına dayalı açık erişimli makaleler ve veri setleri COVID-19’a karşı mücadele eden araştırmacılarımız tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.
COVID-19 Türkiye Platformunun koordinasyonunda düzenlenen iki sanal konferans olan “Aşı ve İlaç Geliştirme Sanal Konferansı” ile “Türkiye’nin Tanı Gücü Sanal Konferansı” kapsamında da canlı yayında 170 bin izleyiciye ulaşılmıştır. Konferanslarda, hızlı, hassas ve yüksek duyarlılıkta yenilikçi teknoloji ile üretilecek tıbbi tanı kitleri, taşınabilir laboratuvar, hibrid kameralar, mikro akışkan çip yöntemi ve yapay zeka tabanlı uygulamalar ile ilgili gelişmeler ele alınmıştır.