Ankara Eczacı Odası Başkanı Cumhur Cem Abbasoğlu, daha önce ABB ile başlattıkları ‘Evsel Atık İlaç Toplama Projesi’nin kapsamını genişleteceklerini belirterek, “‘Yeşil Eczane’ modelini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu noktada yine belediyelerin vereceği destek son derece önemli” dedi. Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER-Hürriyet
Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) 44. Olağan Büyük Kongresi’nde, TEB Merkez Heyeti’ne seçilen Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı’nın yerine Cumhur Cem Abbasoğlu geldi. Ankara Eczacı Odası Başkanlığı görevini devralmasının ardından Hürriyet Ankara’ya konuşan Cumhur Cem Abbasoğlu, daha önce Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ile başlattıkları ‘Evsel Atık İlaç Toplama Projesi’nin kapsamını daha da genişleterek, ‘Yeşil Eczane’ modelini hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Abbasoğlu, yeni döneme ilişkin oda olarak önlerinde bekleyen sorunları ve hedefledikleri projeyi şöyle anlattı:
ÜNİVERSİTELER VE BELEDİYELER İLE İŞ BİRLİĞİ
“Hem meslektaşlarımızın hak ve menfaatlerini hem de toplum sağlığını korumak gibi çok önemli iki görevimiz var. Odamıza kayıtlı yaklaşık 6 bin üyemiz bulunmakta. Dolayısıyla, sürekli istişare halinde olarak sorunlarımızı ve öncelikli taleplerimizi dile getiriyoruz. Mevcut ve güncel sorunlarımıza gelecek olursak; eczane ekonomilerindeki daralma, plansızca açılan eczacılık fakülteleri, yeni mezun genç eczacılarımızın istihdam problemi, kamu kurumlarındaki eczacılarımızın sorunları, bulunamayan ilaçlar, hastalarımızın ödemek zorunda kaldığı ilaç fiyat farkları başta olmak üzere birçok konuyu gündemimizde tutarak çözüme kavuşturmayı bekliyoruz. Sorun ve mevcut taleplerimiz olduğu kadar, proje ve çalışmalarımız da var. Bu dönemde tıpkı eskisi gibi hem meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz hem de toplum sağlığını korumak adına çalışma ve projeler yürüteceğiz. Daha önce Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) iş birliğiyle yürüttüğümüz ‘Evsel Atık İlaç Toplama Projesi’nin kapsamını oda olarak daha da geliştirerek ‘Yeşil Eczane’ modelini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu noktada yine belediyelerin vereceği destek son derece önemli. Halen devam eden ‘Evsel Atık İlaç Toplama Projesi’ kapsamında gönüllülük esasıyla belirlenen eczanelerimizde, özel toplama ekipmanları konularak atık ilaçlar toplanıyor ve bertaraf ediliyor. Hayata geçirmeye hazırlandığımız ‘Yeşil Eczane’ modeli ile de eczacıların, vatandaşları evsel atık ilaçların zararları konusunda bilgilendirmesi, kullanılmamış ve son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar için toplama programların düzenlenmesi, tıbbi ürünlerle ilgili bilgilerin yer aldığı ve bunların hem çevresel tehlikeleri hem de riskleri kullanılarak sınıflandırıldığı bir web sitesinin hayata geçirilmesi, kanalizasyon ve kaynak suyu arıtma tesislerinin farmasötik bileşenleri arıtacak teknolojiye sahip olması için üniversiteler ve belediyeler ile iş birliği gerçekleştirilmesi hedefleniyor.”