Ana Sayfa Tıp&Sağlık Yoğun bakım ünitesi kapasitesi !

Yoğun bakım ünitesi kapasitesi !

Prof. Dr. İsmail Cinel

Türkiye’de corona virüsü vaka sayısının 98’e çıktığını açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk ölümün gerçekleştiği haberini verdi. Bu süreçte Sağlık Bakanlığı tüm hastanelere yoğun bakım ünitelerinin sürece uygun hale getirilmesini de içeren bir genelge gönderdi. Acil olmayan ve isteğe bağlı olan cerrahi işlemlerin ertelenmesini ve yoğun bakım ünitelerinin olabildiğince boşaltılmasını önerildiği genelgede tüm sağlık kuruluşlarının bu koşullara uymasını istedi. Türkiye’deki yoğun bakım üniteleri ile ilgili sozcu.com.tr’ye bilgiler veren Prof. Dr. İsmail Cinel de güncel durumu ve alınması gereken önlemleri anlattı. Peki hastanelerde yoğun bakım üniteleri ne durumda, olası bir vaka artışında yatak sayısı yeterli mi?

Eser AKGÜL/Sözcü

Hastane acilleriyle ilişkili olarak ihtiyacımız olan organizasyonel yaklaşım ise şu olmalı: Acillere yeni bir triyaj alanı oluşturulursa olası bir COVİD-19 hastasını diğerlerinden ayırabiliriz. Böylece o hastayı kalabalığın içine sokmamış oluruz. Şimdiden bazı hastanelerde ‘enfeksiyon acil alanı’ oluşturuldu. Bu uygulamada hasta diğer hastalardan tamamen ayrı bir yolla müdahale edilecek kısımlara götürülebiliyor. Hastanın ateşi, kuru öksürüğü, solunum sıkıntısı ve bir de öykü söz konusu ise Corona virüsü ile ilişkili soru işareti var demektir. Bu hastaların hastane içinde farklı koridorlardan geçirilerek radyolojiye, servise ve test yapılan alanlara götürülmesi gerekiyor. Test sonucu gelene kadar gruplar halinde korunmaları gerekiyor. Örneğin bu hastalar için tomografiden yararlanabiliyoruz. Öyle olunca da tomografi alanları dahi bu hastalar için ayrı olabilir. Çünkü vaka sayımız artabilir. Yoğun bakım yataklarının akılcı kullanımı sayesinde yüzde 30’a yakın yatak avantajı elde edebiliriz.

Acillerde gerekli olacak tıbbi cihazlarımız yeterli. Gerekli organizasyonel değişikliklerle bu cihazların bir odada olması gerekiyor. Biz Türk Yoğun Bakım Derneği olarak yıllardır sepsis ve septik şok tedavisi anlatıyoruz, hemşirelerimizi eğitiyoruz. Böyle bir salgın karşısında da en uygun yöntemlerle bunları uygulayacağız.

Ayrıca personel sayımız da yeterli durumda. Vatandaşın bu anlamda panik yapmaması gerekiyor. Bütün sorunlar organize olunarak çözülebilir. İtalya örneği bizim gardımızı almamıza ve gerekli önlemleri almamıza vesile oldu.

Bu Corona günlerinde’ iyi moralin bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir nokta olduğunu ve gerçekten hep birlikte başarılı olacağımızı söylemek istiyorum. Halkımıza vurgu yapmak istediğim bir nokta var: Sağlık çalışanlarına ve özellikle de hekimlerimize güvenin ve onları çok sevin. ‘Corona günleri’nde daha çok sevgi ve birliktelik diliyorum hepimize. Ayrıca iyi uyku, doğru beslenme, vitaminden zengin besinler almak ve stresten uzak durmak çok önemli olduğu için vatandaşlarımızın panik halinde olmadan sağlık çalışanlarının işlerini kolaylaştıracak şekilde davranmalarını diliyorum.

tamamı için kaynağa bknz