Boston’daki Joslin Diabet Merkezi’nde yürütülen araştırmaya göre früktoz tüketimi, karaciğerin yağ yakım kapasitesini kısıtlıyor. Bu sebeple de yüksek fruktozlu diyetler, işe yaramaz hale geliyor.
Sputniknews haberine göre; Boston’daki Joslin Diabet Merkezi’nde araştırma yürüten bilim insanları, yüksek früktoz içeren diyetlerin karaciğerin yağ yakma kapasitesini kısıtladığı sonucuna vardı. Ancak araştırmacılara göre, tüketilen aynı oranda kaloriye sahip glikozun metabolizma üzerinde bu tür bir zararlı etkisi bulunmuyor.
Araştırma raporunu kaleme alan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörü Ronald Kahn, “Fruktoz, karaciğerin yağ biriktirmesine yol açıyor. Bu sebeple de diyet yaparken yüksek düzeyde fruktoz tüketmek, bir nevi yüksek düzeyde yağ tüketmeye benziyor. Diyetlerde aynı şekilde yüksek glikoz tüketiminin ise, tam tersi bir etkisi var. Glikoz tüketimi karaciğerin yağ yakım sürecini hızlandırdığı için, metabolizmayı daha sağlıklı bir hale getiriyor” açıklamasını yaptı.
Kahn’ın açıklamalarına göre söz konusu araştırmalar sonucu elde edilen en önemli veri, yüksek fruktoz tüketimini hedef alan diyetlerin yanlış olduğu. Ancak bunun sebebi içerdiği kaloriler değil, metabolizmanın yağ yakım sürecine mani olması. Yüksek seviyede fruktoz tüketilen bir diyette karaciğer daha çok yağ depoluyor, bu da hem karaciğer için hem de tüm vücut için oldukça zararlı.
Bu süreçte uzmanlar yağ yakımında oldukça kritik bir rol oynayan CPT1a enziminin etkinliğini de gözlemleyerek, enzimin salgılanması durumunda mitokondrinin yağ yakma sürecindeki görevini layıkıyla yerine getirdiğini gözlemledi.
Yapılan araştırmaya göre yüksek yağ ve fruktoz tüketimi içeren diyetler ise, CPT1a enziminin salgılanmasını kısıtlayarak mitokondrinin görevini yapmasını önlüyor. Bu durumda da, diyet süresince beklenen oranda bir yağ yakımı gerçekleşmiyor. Ancak glikoz tüketiminin söz konusu enzimin salgılanması üzerinde herhangi bir olumsuz tesiri olduğu bilinmiyor.