UBC Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacıların gerçekleştirdiği yeni bir çalışma, obezite ve tip 2 diyabetli hastalarda yaygın olan yüksek insülin düzeyleri ile pankreas kanseri arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor!
UBC / High insulin levels directly linked to pancreatic cancer
Hücre Metabolizması dergisinde yayınlanan çalışma , obezite ve tip 2 diyabetli kişilerin neden pankreas kanseri riskinin arttığına dair ilk ayrıntılı açıklamayı sağlıyor. Araştırma, aşırı insülin seviyelerinin, sindirim sıvıları üreten pankreas asiner hücrelerini aşırı uyardığını gösteriyor. Bu aşırı uyarılma, bu hücreleri kanser öncesi hücrelere dönüştüren iltihaplanmaya yol açar.
Cell / Hyperinsulinemia acts via acinar insulin receptors to initiate pancreatic cancer by increasing digestive enzyme production and inflammation
Hücresel ve fizyolojik bilimler bölümünde profesör ve geçici direktör olan eş-kıdemli yazar Dr. James Johnson , “Hem obezite hem de tip 2 diyabetteki hızlı artışın yanı sıra, pankreas kanseri oranlarında endişe verici bir artış görüyoruz” dedi. UBC’deki Yaşam Bilimleri Enstitüsü. “Bu bulgular bunun nasıl olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor ve insülin düzeylerini sağlıklı bir aralıkta tutmanın önemini vurguluyor; bu da diyet, egzersiz ve bazı durumlarda ilaçlarla başarılabilir.”
Çalışma, en yaygın pankreas kanseri olan ve 5 yıllık hayatta kalma oranı yüzde 10’un altında olan oldukça agresif olan pankreas duktal adenokarsinomuna (PDAC) odaklandı. Pankreas kanseri görülme sıklığı artıyor ve 2030 yılına kadar PDAC’ın kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedeni olması bekleniyor.
Obezite ve tip 2 diyabetin pankreas kanseri için risk faktörleri olduğu önceden belirlenmiş olsa da, bunun meydana geldiği kesin mekanizmalar belirsizliğini koruyor. Bu yeni çalışma insülin ve reseptörlerinin bu süreçteki rolüne ışık tutuyor.
UBC’den doktorasını yakın zamanda bitiren çalışmanın ilk yazarı Dr. Anni Zhang, “Hiperinsülineminin, asiner hücrelerdeki insülin reseptörleri yoluyla pankreas kanserinin başlamasına doğrudan katkıda bulunduğunu bulduk” dedi. “Mekanizma, sindirim enzimlerinin artan üretimini içeriyor ve bu da pankreas iltihabının artmasına neden oluyor.”
“Bu çalışmanın klinik uygulamaları değiştireceğini ve genel popülasyonda pankreas kanseri riskini azaltabilecek yaşam tarzı müdahalelerinin geliştirilmesine yardımcı olacağını umuyoruz.” Dr.Janel Kopp
İnsülinin kan şekeri düzeylerini düzenlemedeki rolü geniş çapta tanınırken, çalışma onun pankreas asiner hücrelerindeki öneminin altını çiziyor. Bulgular, insülinin, yağ açısından zengin gıdaları parçalayan sindirim enzimlerinin üretiminde bu hücrelerin fizyolojik işlevini desteklediğini, ancak yüksek seviyelerde artan etkisinin, yanlışlıkla pankreas iltihabını ve kanser öncesi hücrelerin gelişimini teşvik edebileceğini gösteriyor.
Bulgular, yeni kanser önleme stratejilerinin ve hatta asiner hücrelerdeki insülin reseptörlerini hedef alan terapötik yaklaşımların önünü açabilir. tamamı için kaynağa bknz.