UNIGE tarafından yapılan bir araştırma, yüksek proteinli diyetlerle ilişkili ciddi nörolojik bozukluklara yol açabilecek potansiyel toksisite risklerinin altını çiziyor.
Genellikle “Paleolitik diyetler” olarak adlandırılan yüksek proteinli diyetler popülerlik kazanıyor.
Cenevre Üniversitesi’ndeki (UNIGE) araştırmacılar, fare modellerini kullanarak bunların etkilerini araştırdılar.
Bu diyetler kilo kontrolü ve diyabet stabilizasyonu açısından faydalı olsa da potansiyel riskler de taşıyor. Yüksek düzeyde protein alımı, karaciğere aşırı yüklenebilecek amonyum üretimini önemli ölçüde artırır. Yüksek amonyum seviyeleri nörolojik bozukluklara ve aşırı durumlarda komaya neden olabilir. Journal of Biological Chemistry’de bildirilen bu bulgular, bu tür diyetleri uygularken dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.
Tip 2 diyabet giderek artan bir metabolik hastalıktır
Hareketsiz yaşam tarzı ve aşırı zengin beslenme nedeniyle hasar gören pankreas kan şekeri seviyesini düzenlemekte zorlanır. Mevcut tedaviler hastalığın ilerlemesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olsa da diyabeti iyileştirmemektedir. Kilo vermek çoğu zaman tedavinin önemli bir parçasıdır.
UNIGE Tıp Fakültesi Hücre Fizyolojisi ve Metabolizması Bölümünde profesör olan Pierre Maechler, “Paleolitik diyetler olarak bilinen hayvan veya bitki proteinleri açısından zengin diyetler, tip 2 diyabeti stabilize etmek ve kiloyu düzenlemek için kullanılabilir. Bu diyetler tarım öncesi dönemdeki ete dayalı diyetlerden esinlenmiştir. Peki bunların vücut üzerinde ne gibi etkileri var?’ Zararsızlar mı? Biz de bunu öğrenmek için yola çıktık.”
Karaciğer Baskı Altında
Amonyum, protein parçalanmasının normal bir atık ürünüdür ve esas olarak karaciğerde glutamat dehidrojenaz (GDH) enzimi tarafından elimine edilir.
Proteinin aşırı yüklenmesi durumunda GDH enzimi baskı altına girer. Yüksek proteinli diyetlerin etkisini incelemek için Pierre Maechler’in ekibi, karaciğerlerinde GDH enzimi bulunmayan sağlıklı fareleri ve fareleri, Paleolitik diyet adı verilen diyeti taklit eden protein içeriğine sahip bir diyetle besledi.
Bilim insanları, sağlıklı farelerde, aşırı proteinin amonyum üretimini arttırmasına rağmen, karaciğerin bu fazlalığı, amonyağı hasara yol açmadan önce detoksifiye eden GDH enziminin etkisi nedeniyle yönettiğini gözlemledi.
Bunun aksine, GDH enzimi bulunmayan farelerde karaciğer, proteinlerden türetilen fazla miktardaki toksik amonyumu ortadan kaldıramıyor. Haftalarca, aylarca beklemeye gerek yok;
Dikkat edilmesi önerildi
Sonuçlar, GDH enzimlerinin işlevsiz olması durumunda, yüksek proteinli diyetlerin zararlı bir amonyum fazlalığına neden olabileceğini düşündürmektedir.
Karaciğer tarafından elimine edilmeyen amonyum, özellikle nörolojik olmak üzere ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bir kan testi, GDH enzimi eksik olan kişilerde metabolizmanın proteinlerle aşırı yüklenmesini önlemek için GDH aktivitesini değerlendirebilir.
Ekip,”Bu nedenle yüksek proteinli bir diyet uygulamadan önce iyi bilgi sahibi olmak önemlidir.”