Yeni bir çalışma, yüksek tansiyonu olan kadınların, hipertansiyon için ilaç almaları durumunda miyom geliştirme riskinin daha düşük olabileceğini ortaya koyuyor.
Hypertension, Cardiovascular Risk Factors, and Uterine Fibroid Diagnosis in Midlife
JAMA Network Open Tuesday’de yayınlanan yeni bir çalışmada 40 ve 50’li yaşlarındaki 2 bin 500’den fazla kişi incelendi. Hipertansiyon ilaçları, yüksek tansiyonu olan kişilerde daha düşük rahim miyom riski ile ilişkilidir.
Çalışmada 40’lı ve 50’li yaşlarında yeni hipertansiyon tanısı konan kadınların rahimdeki iyi huylu tümörler olan rahim miyomlarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu buldu.
Katılımcıların her tıbbi ziyarette kan basınçları, biyobelirteçleri (kolesterol, trigliseritler ve C-reaktif protein dahil) ve fiziksel ölçümleri kaydedildi. Ayrıca onlara hipertansiyonu tedavi etmek için ilaç kullanıp kullanmadıkları soruldu.
Fibroids are associated with essential hypertension and preeclampsia, as well as atherosclerosis, for reasons that are becoming increasingly elucidated.
Miyom teşhisleri de incelendi
Araştırma boyunca yüzde 20 (526 kadın) yeni bir miyom tanısı bildirdi. Ekip, yüksek tansiyonu olmayan kişilerle karşılaştırıldığında, tedavi edilmemiş hipertansiyonu olanlarda miyom gelişme riskinin yüzde 19 daha fazla olduğunu ve tedavi edilen hipertansiyonu olanlarda miyom gelişme riskinin yüzde 20 daha düşük olduğunu buldu.
Hipertansiyonu olan grupta tedaviye başvuranların miyom tanısı alma riski, tedavi görmeyenlere kıyasla yüzde 37 daha düşüktü.
ACE inhibitörleri alanlarda yüzde 48 daha düşük risk var
Araştırmada ayrıca, hiç hipertansiyonu olmayan kişilerle karşılaştırıldığında, yeni başlayan hipertansiyonu olanlarda miyom tanısı alma riski yüzde 45 daha fazlaydı.
Hipertansiyon ilaçlarının miyom gelişimini etkileyip etkilemediği ve nasıl etkilediği ise henüz belli değil. Araştırmacılara göre bulgular, kardiyovasküler sağlık ile miyom gelişimi arasındaki ilişkiyi vurguluyor.
Kanıtlar, ACE inhibitörlerinin, böbreklerdeki ACE inhibitörlerinin kan basıncını kontrol etmek için çalıştığı yol olan renin-anjiyotensin-aldosteron yoluna dahil olmaları nedeniyle bu etkiye sahip olduğunu ileri sürüyor.
Araştırmacılar, bulguların rahim miyomlarını önlemeye yönelik gelecekteki stratejilere ışık tutabileceğini söylüyor. Ayrıca tansiyon ilaçlarının neden bu etkiye sahip olduğunu daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.