Colorado Üniversitesi, Miami Üniversitesi ve Washington Üniversitesi’nden bir ekip tarafından oluşturulan özel yapım kafa bandı, patolojinin beynimizi etkilemesinden çok önce, demansın erken belirtilerini gösterebilecek beyin dalgası modellerini izlemek için elektroensefalografiyi (EEG) kullandılar.
Colorado Üniversitesi’nden klinik nörolog Brice McConnell, “Ev ortamında erişilebilir ve ölçeklenebilir kafa bandı cihazlarını kullanarak, hastalığın erken belirtileri için dijital biyobelirteçleri nasıl değerlendirebileceğimizi göstermek, Alzheimer hastalığını en erken aşamalarda yakalama ve hafifletme konusunda büyük bir ilerlemedir”
205 yaşlı yetişkinin katıldığı deneylerde araştırmacılar, kafa bantlarını teta patlamaları, uyku iğcikleri ve yavaş dalgalar gibi sinirsel olayları tespit etmek için kullandılar. Bunların hepsi uyku sırasında hafızanın işlenmesiyle ilişkili beyin aktivitesi türleridir.
Ekip Alzheimer hastalarının beyinlerinde tipik olan amiloid ve tau proteinlerinin oluşumuyla ilişkili olabilecek, uyku sırasındaki sinir modellerindeki değişiklikleri tespit etti.
Araştırmacılar ayrıca bir aktivite modelindeki yoğunluğun azalmasının çok erken dönem hafif bilişsel bozuklukla ilişkili olduğunu buldu.
İnsanların kendi evlerinde de kolaylıkla takabilecek olan cihaz, Alzheimer’ın erken teşhisinde büyük bir fark yaratma potansiyeline sahip olmanın yanı sıra, araştırmacılara hastalık ile Alzheimer arasındaki ilişkiye dair tonlarca yeni veri sağlayabilir.