Yeni yapılan bir araştırmada, güvenli ve etkili kemik aşıları yapmak için biyoaktif malzeme oluşturmak üzere tavuk yumurtası kabuğu kullanıldı.
Kemik aşılama, travma veya tümör rezeksiyonu gibi ameliyatların neden olduğu kemiklerdeki boşlukları doldurmanın yaygın bir yolu. Ortopedik, beyin, plastik ve diş cerrahisileri dünya çapında bir yılda yaklaşık iki milyon kemik grefti yapılmakta.
Kemik grefti malzemeleri çeşitli kaynaklardan elde ediliyor
-Otolog greftler, grefti alan kişiden alınan kemik kullanılıyor.
-Allojenik greftler, kalça protezleri gibi cerrahi prosedürler sırasında toplanan ve başkalarında kullanılmak üzere sterilize edilmiş donör kemiği kullanılmakta.
–Ksenojenik kemik, genellikle inek veya domuz gibi başka bir türün cansız kemiğinden elde edilir ve bağışıklık reddini ve kontaminasyonu önlemek için yüksek sıcaklıklarda işlenir.
Tavuk yumurtsının kabuklarını kullandılar
Güvenli ve etkili bir ksenogreft materyali bulmak için bol miktarda bulunan tavuk yumurtasına yönelen Araştırmacılar, tavuk yumurta kabuklarından amorf kalsiyum fosfat (ACP) parçacıkları oluşturmak için yeni bir çözünme, çökeltme yöntemi geliştirdiler. ACP, mineralize, yani sert ve güçlü kemik oluşumu için gereklidir ve bileşenleri nedeniyle daha önce kemik ikamesi olarak kullanılmıştır.
Kemik rejenerasyonu ile ilişkili elementler bulunuyor
Araştırmayı yürüten Qianli Ma, “Yumurta kabukları, bol miktarda kalsiyum ve fosfor bileşeni içerdiğinden, kemik aşı materyallerini sentezlemek için ideal bir hammaddedir. Ayrıca yumurta kabuğunda magnezyum ve stronsiyum gibi kemik rejenerasyonu ile ilişkili elementler de bulunur.”
Kabuklar 900 °C’de (1.652 °F) ısıttıldı
Araştırmacılar, ‘yumurta kabuğu ACP’lerini’ oluşturmak için, organik maddeyi ayrıştırmak ve kalsiyum karbonatı kalsiyum okside dönüştürmek için önce yumurta kabuklarını 900 °C’de (1.652 °F) ısıttılar. Kalsiyumu oksit damıtılmış suya ilave edilerek beyaz bir süspansiyon oluşturup, Fosforik asiti süspansiyona karıştırıp, ACP çökeltisi süzüldü ve sıvı nitrojene daldırılmadan önce distile su ile yıkandı.
Araştırmacılar, ACP parçacıklarını, konakçı kemik dokusu ve aşı malzemeleri arasındaki etkileşim yoluyla parçacıkların kemik oluşturan (osteojenik) aktivitesini daha iyi analiz etmek için bir 3D sferoid içine yerleştirdiler.
Araştırmacılar, İn vitro yumurta kabuğu ACP parçacıklarının kemiği oluşturan hücreler olan osteoblastlarla gerçekçi bir şekilde etkileşime girdiğini buldular.
Çevre kirliliğini de azaltacak
Çalışmanın içerisinde yer alan Håvard Jostein Haugen, “Bu teknik, çevre kirliliğini azaltırken, sınırsız miktarda biyoaktif ve sürdürülebilir kemik aşısı malzemeleri yaratmayı vaat ediyor”
Araştırmacılar, bulgularının sıradan gıda atıklarının bir biyomateryal olarak kullanılmasına yönelik daha fazla araştırmayı teşvik edeceğini umuyor.