Solunum Derneği TÜSAD, dünyada her yıl 8 milyon, ülkemizde ise günde 250 kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Tütün ürünlerinin ölümcül ve kronik birçok hastalığa neden olduğunu hatırlatan TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. H. Volkan Kara, “Son zamanlarda ortaya çıkan ‘zararlı azaltılmış ürün’ tanımı bir pazarlama taktiği. Elektronik sigara ve diğer ısıtılmış tütün ürünleri de sağlığa zararlı ve bunlar sigara bırakmada asla kullanılmamalı” dedi.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü için bir açıklama yapan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), sigara nedeniyle dünyada her yıl 8 milyon kişi hayatını kaybettiğini belirterek, tütün kullanan her 2 kişiden birinin sağlığını zaman içinde kaybedeceği uyarısında bulundu. Ülkemizde tütün kullanımı nedeniyle günde 250 kişinin öldüğünü aktaran TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. H. Volkan Kara, “Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri asla sigara bırakma yöntemi olamaz” uyarısını yaptı.
Ölümcül ve kronik hastalıkların sorumlusu sigara
Tütün kullanımının 20’ye yakın ölümcül ve 50 kadar da kronik hastalığa yol açtığını bildiren Kara, tütün ürünleri kullanımının zararları konusunda şu bilgileri verdi: “Sigara tüm sistemlerin kanserlerinin yüzde 30’undan sorumlu. Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Tütün Kullanım Davranış Raporu’na göre; sigara kullanımı erken ölüm riskini artırıyor. Başta akciğer kanseri olmak üzere kronik obstriktif akciğer hastalığı (KOAH), hipertansiyon ve damar sertliği gibi kalp ve damar hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, diyabet, idrar yolu hastalıkları, beyin fonksiyon bozuklukları unutkanlık, göz tansiyonu ve bazı cilt hastalıkları sigara içenlerde içmeyenlere göre daha fazla görülüyor. Tütün ürünleri kullanımı hem kadın hem erkeklerde üreme sistemi bozukluklarına yol açabiliyor. Gebeliğin güçleşmesinin yanında gebelik oluşmuşsa kadınların düşük yapmasına, küçük ve erken bebek (prematüre) veya ölü doğumlara da neden olabiliyor. COVID-19 zamanında ayrıca gördük ki, tütün kullanıcıları hastalığın daha ağır geçmesine neden olan bir etmendi. Sigara kullanımı COVID başta olmak üzere enfeksiyon hastalıklarına karşı hassasiyeti de artırıyor.”
Isıtılmış ürünler bir sigara bırakma yöntemi değil
Son zamanlarda tütün endüstrisinin “zararı azaltılmış ürün” diye yeni bir kavramla ortaya çıktığını vurgulayan Kara, bunların tamamıyla bir pazarlama yöntemi olduğunun altını çizdi. Kara, bu konuda şu bilgileri aktardı: “Her iki kullanıcısından biri hayatını kaybeden tütün endüstrisi yeni müşteri bulmak zorunda. Tütünle mücadele başarı kazanınca satışlar düştü ve endüstri yeni ürünler ile pazarı hareketlendirmeyi hedefliyor. Çocuklar ve gençler sigaradan farklı diye pazarlanan yeni ürünlerle nikotin bağımlılığına çekilmeye çalışılıyor. Şunu hatırlatmak istiyoruz ki, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün sağlığa kesinlikle zararlı. Elektronik sigaraların dumanının su buharı olduğu iddiası kesinlikle yanlış. Elektronik sigara, içinde nikotin ve tatlandırıcı bulunan kimyasal sıvıların pilli ısıtma sistemi reaksiyonu ile kimyasal bir aerolosole dönüştüren bir ürün. Çocuk ve gençlerin dikkatini çekmek üzere tasarlanmış 16 bini aşkın yapay bileşen var. Bunlar aynen mentollü sigaralar gibi özellikle yaşı küçük kişileri özendirmeyi amaçlıyor. Elektronik sigaranın ve ısıtılmış tütün ürünlerinin sigara bırakmakta kullanılması gibi bir şey asla söz konusu değil.”
7 binden fazla gaz, partikül ve kimyasal
Bu arada tütün dumanında 7 binden fazla gaz, partikül ve kimyasal madde tespit edildiğini ve bunların 50’den fazlasının direkt kanserojen olduğunu aktaran Kara, tütün ürünleri kullanımının sistem üzerindeki etkilerini şöyle özetledi: “Sigara kullananlarda bağımlılık olmasının sebebi, içindeki nikotin maddesi. Nikotin, yanan tütünün dumanı ile önce akciğerlere ve ardından beyine ulaşarak bağımlılık akışını başlatır. Nikotin özellikle çocuklarda ve gençlerde gelişimi etkiler, beyin ve sinir sisteminde doğum sonrası da devam eden olumsuz etkilere neden olur. Annesi sigara kullanan bebeklerde doğum sonrası birçok sağlık sorunu oluşabilir. Sigara bağımlılığı, sağlık başta olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri olan ve tedavi edilmesi gereken küresel bir sorun.”
Sinen Duman Dahi Sağlığın Gizli Düşmanı
Kara, sigaranın direkt etkilerinin yanı sıra ikincil ve üçüncü elden maruz kalanlara da zarar verdiğini belirterek, uyarılarını şöyle tamamladı: “Kapalı alanlarda tütün ürünlerinin kullanılması, iç ortam hava kirliliğine neden oluyor. Bu ortamlarda bulunan sigara içmeyen kişiler dumanla kirlenmiş olan havayı solumak durumunda kaldıklarında ‘İkinci elden duman maruziyeti ya da pasif etkilenim’ denen durum ortaya çıkıyor. Bu durum tütün ürünü kullanmayan erişkinlerde tütün ile ilişkili hastalıklara ve çocuklarda ise solunum yolları enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, astım gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Kapalı ortamlarda sigara ve tütün ürünleri kullanımı sonrasında duvarlar, perde, döşeme ve halı gibi tekstil ürünlerine sinen duman nedeniyle de ‘üçüncül elden maruziyet’ oluşması da mümkün. Bu durumda sağlık açısından tam bir gizli düşman.”