Solunum Derneği TÜSAD, Dünya Zatürre Günü nedeniyle bir açıklama yaparak, toplumda halen yaygınlığını koruyan zatürrenin ölümcül olabileceğini hatırlattı. TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, etkin aşılamayla zatürreden korunmanın mümkün olduğuna dikkat çekti.
Dünya çapında pnömoni (zatürre) hastalığının yaygınlığına dikkat çekmek, kamuoyunu zatürreye karşı bilinçlendirmek, koruyucu önlemlerin ve aşılamanın önemini vurgulamak amacıyla Dünya Zatürre Günü ilan edildi. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Dünya Zatürre Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak, bu hastalığın günümüzde halen enfeksiyon kaynaklı ölümler arasında birinci sırada geldiği ancak alınacak önlemler ve etkin aşılamayla hastalıktan korunmanın mümkün olduğu uyarısını yaptı.
TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Pnömoni, yani zatürre dünya çapında 5 yaş altı bebekler, çocuklar ve yetişkinler arasında en çok ölüme neden olan bulaşıcı solunum yolu enfeksiyonları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bakteri, virüs ve mantarlar nedeniyle ortaya çıkan zatürre kaynaklı çocuk ölüm oranlarının ortalaması, kızamık, AIDS ve sıtmanın toplam sayısından daha fazla.”
Zatürrenin aşılamayla önlenmesi mümkün bir hastalık olduğunu hatırlatan Kömürcüoğlu, şunlara dikkat çekti: “Çocuklar, ileri yaştaki bireyler ve ek kronik hastalığı olan erişkinlerde pnömokok, mevsimsel influenza ve COVID-19 aşıları hayat kurtarıcı. Son 4 yılda yaşadığımız COVID-19 epidemisi sırasında kolayca yayılan viral etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan pnömonilerin ölümcül sonuçlar doğurduğunu unutmamak gerekir.”
TÜSAD ayrıca, YouTube’daki @SolunumTV kanalında #nefesaldıranbilgiler etiketi ile bir hatırlatma videosu da paylaştı. Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu bu video da, pnömoninin tedavisi olan önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgularken, aşının hayat kurtardığını bir kez hatırlattı.