Tetrapleji, diğer adıyla kuadripleji, diğer adıyla boyundan aşağı vücuttaki motor fonksiyon kaybı, bir şey – genellikle travmatik bir yaralanma, ancak her zaman değil – beyin ve sinir sistemi arasındaki bağlantıyı bozduğunda meydana gelir. Uzuvlarınızla bu önemli bağlantı olmadan, beyniniz artık uzuvlarınıza nasıl hareket edeceklerini söyleyemez, bu da sizi herhangi bir noktada vücudunuzun ne yaptığı veya ne yapmadığı üzerinde çok az kontrol sahibi veya hiç kontrolsüz bırakır.
Bir dizi farklı araştırmacı daha önce zihin kontrollü tekerlekli sandalyeleri engelli olmayan insanlar üzerinde test etmek için iki ana strateji kullanmıştı. İlki, belirli bir konumdaki titreyen bir ışığa odaklanan bir kişiyi içerir. Bu, yapay bir zekanın o konuma doğru tekerlekli sandalye hareketlerine çevirdiği beyin sinyalleri üretir , ancak bu yaklaşım genellikle göz yorgunluğuna yol açar.
İkinci strateji, beyne elektrotların implante edilmesini içerir. Bunlar, beyin sinyallerini bir yapay zekaya doğru bir şekilde iletir, ancak yalnızca enfeksiyon riski taşıyan oldukça invaziv bir prosedürü takiben .
Üçüncü bir stratejiyi test eden Austin’deki Texas Üniversitesi’nden José Millán ve meslektaşları, herhangi bir uzuvlarında çok az hareket olan veya hiç hareket etmeyen üç kişiyi işe aldı. Ekip, bir beyin-bilgisayar arayüzünün elektrikli tekerlekli sandalyeyi kontrol edip edemeyeceğini, bu kişiler uzuvlarını hareket ettirdiklerini hayal ettiklerinde oluşan beyin aktivitesine dayanarak değerlendirdi.
Her katılımcı, sensorimotor korteks adı verilen hareketi düzenleyen bir beyin bölgesinden gelen sinyalleri invaziv olmayan bir şekilde algılayabilen 31 elektrot içeren bir takke takıyordu. Bu sinyaller, tekerlekli sandalyenin arkasına sabitlenmiş bir dizüstü bilgisayara iletildi ve burada bir yapay zeka onları tekerlek hareketlerine çevirdi.
Yeni tasarımda ise hastaların başına 31 elektrottan oluşan boneler takıldı. Bu boneler katılımcıların beyin sinyallerini algılayarak bir beyin-bilgisayar arayüzüne iletti.
Elektrotlar, beynin “sensorimotor korteks” adı verilen, vücudun hareketlerini düzenlemekten sorumlu bölgesindeki sinyalleri algılayacak şekilde tasarlandı.
Katılımcılar bu sayede yalnızca uzuvlarını hareket ettirdiklerini hayal ederek elektrikli sandalyeleri kullanmayı başardı.
Katılımcılar, sağa doğru gitmek her iki kolunu da hareket ettirdiklerini düşündü. Sola hareket etmek içinse bacaklarını hareket ettirdiklerini hayal etti. Bunların dışında sandalye daima ileri doğru gidecek şekilde tasarlandı.