Bilim insanları, zihin okuyarak düşünceyi yazıya çevirmeyi başaran bir başlık sistemi geliştirdi.
Beynin elektriksel aktivitesini kafa derisi üzerinden kaydeden bir sistem, geniş bir dil modelinin yardımıyla düşünceleri kelimelere dönüştürebilir; ancak sonuçlar mükemmel olmaktan uzaktır.
Araştırmada katılımcılar, kafa derileri üzerinden elektriksel beyin aktivitesini kaydeden bir başlık takarak metinden bazı bölümleri okudular. Bu elektroensefalogram (EEG) kayıtları daha sonra DeWave adı verilen bir yapay zeka modeli kullanılarak metne dönüştürüldü.
Avustralya Sidney Teknoloji Üniversitesi’nden (UTS) Chin-Teng Lin , teknolojinin müdahalesiz, nispeten ucuz ve kolayca taşınabilir olduğunu söylüyor.
Lin, sistem yaklaşık yüzde 40’lık bir doğrulukla mükemmel olmaktan uzak olsa da, şu anda hakemli olarak incelenen daha yeni verilerin yüzde 60’ı aşan gelişmiş bir doğruluk gösterdiğini söylüyor.
New Orleans, Louisiana’daki NeurIPS konferansında sunulan çalışmada , DeWave programı sözlü sözcükleri kullanmasa da katılımcılar cümleleri yüksek sesle okudu. Ancak ekibin son araştırmasında katılımcılar cümleleri sessizce okuyor.
Geçen yıl, Austin’deki Texas Üniversitesi’nden Jerry Tang liderliğindeki bir ekip, düşünceleri metne dönüştürmede benzer bir doğruluk elde ettiğini bildirdi, ancak beyin aktivitesini yorumlamak için MRI taramaları kullanıldı. EEG’yi kullanmak daha pratiktir çünkü deneklerin tarayıcının içinde hareketsiz durması gerekmemektedir.
UTS’den ekip üyesi Charles Zhou, DeWave modelinin beyin sinyallerinin belirli cümlelerle eşleştiği birçok örneğe bakılarak eğitildiğini söylüyor.
Zhou, “Örneğin, ‘merhaba’ demeyi düşündüğünüzde beyniniz belirli sinyaller gönderir” diyor. “DeWave, farklı kelimeler veya cümleler için bu sinyallerin birçok örneğini görerek bu sinyallerin ‘merhaba’ kelimesiyle nasıl ilişkili olduğunu öğreniyor.”
DeWave beyin sinyallerini iyi anladıktan sonra ekip, bunu ChatGPT’ye güç veren yapay zekaya benzeyen açık kaynaklı bir büyük dil modeline (LLM) bağladı.
“Bu Yüksek Lisans cümle kurabilen zeki bir yazara benziyor. Bu yazara DeWave’den gelen sinyallere dikkat etmesini ve bunları cümleler oluşturmak için bir rehber olarak kullanmasını söylüyoruz” diyor Zhou.
Araştırmaya katılan katılımcılara bir cümle söylenmesi istendi. İstenen cümle, “İyi akşamlar! Umarım iyisinizdir. Ben kapüçino ile başlayacağım lütfen ve ekstra espresso alabilir miyim” olarak belirlendi.
Katılımcı, bu cümleyi düşünürken yapay zeka aracılığıyla sistem bunları metne döktü. Sistem, “İyi akşamlar! İyi misin? Kapüçino, esktra espresso ile” dedi.